Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ülkemiz turizminin gelişmesi için öncelikle vizyon ve zihniyet değişikliğine ihtiyacımız olduğunu söyledi. Bakan Ersoy “Biri yer diğeri bakarsa bu olmaz” dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğiyle hazırlanan ve turizm sektörünün dönüşüm senaryolarını ele alan “Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu”, tanıtıldı.

Toplantıda Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da katıldı. Bakan yaptığı konuşmada turizmi tabana yayılması gerektiğini belirterek “Biri yer biri bakarsa, tüm turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olamaz. Hanutçuluk yapan acentelerimiz, rehberlerimiz ve dükkân sahipleri var. Taksiciyi otelin kapısına yanaştırmak yerine komisyon geliri için rent a car bulunduran otelcilerimiz de var. Mevcut otelin yatak kapasitesini artırmayı, kişi gece geliri artırmak yerine total ciroyu artırmayı başarı gören yatırımcı arkadaşlarımız var. 12 aylık personel istihdamını hedeflemek yerine ‘Sezon geldiğinde komşunun personeline yüzde 5 fazla vererek çalarım’ diyen otelci arkadaşlarımız da var. Bu açıdan zihniyet ve vizyon değişikliği kalıcı bir sonuç istiyorsak çok önemli” dedi.
Turizm Bakanı Mehmet Ersoy 2019 yılında 51 milyon turist, 34 milyar dolara yakın turizm geliri, kişi başı gecelikte de 71 dolarlık gelirin yakalanacağını, kesin rakamların ay sonunda açıklanacağını söyledi. Ve 2020 de ise bu rakamları yukarı çekerek 58 milyon turist, 40 milyar dolardan fazla turizm geliri ve kişi başı gecelikte de 78 dolarlık geliri elde etmeyi hedeflediklerini belirtti, Bakan Ersoy, 2023’te de 75 milyon turisti, 65 milyar dolar turizm geliri, kişi başı gecelikte de 91 dolar geliri hedeflemeyi ileri sürdü.
ÇEŞME VE DİDİM
Bakan turizm 81 ile yaymak zorundayız oldukların da sözleri eklerken şöyle konuştu
“Çeşme ve Didim bölgesinde iki büyük proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projeler doğaya saygılı, geri dönüşüme duyarlı, yatay mimari uygulanmış, 12 aylık turizmin gerektirdiği alt yapı ve ürün çeşitliliğine sahip projeler. 2018 yılında Türkiye olanak turizm tanıtım bütçemiz 18 milyon dolardı, geçtiğimiz yıl biz bunu revizelerle 75 milyon dolarlara taşıdık. Sektörden alınan katılım paylarıyla birlikte bu bütçeyi 2020’de 180 milyon dolara çıkarıyoruz. Önümüzdeki yıl 200 milyon dolara sonra 210, 2023’te 220 milyon dolara çıkaracağız”
Toplantıda TTYD Başkanı Oya Narin, konuştu. Narin konuşmasında Türk turizmi son yıllar da büyük bir gelişme gösterdiğini dünya genelinde 6’ncılığa kadar yükseldiğine işaret etti ve “Ancak 2015-2016’da dışsal etkilerden dolayı bir düşüş yaşandı. 40 milyar dolara yakın gelirimizde düşüş oldu. Bu durumda sektörü 12 ay ve sürdürülebilir şekilde nasıl ayakta tutarız? Arayışına girdik. Ve bu raporu hazırlamaya başladık. Amacımız, sektörün kalkınmaya olan etkisini artırmak, Türk turizminin cari işlemler açığına olan lehteki pozisyonunu daha da büyütmek oldu” dedi.

Narin raporun bilimsel bir çalışma olduğunu vurgulayarak “Rapora ama en çok ölçülebilir senaryolardan örnekler seçtik. Bunlar üçüncü yaş turizmi, sağlık turizmi, turizmde kentsel dönüşüm gibi eskimiş yapıların dönüşümü, tanıtım atağı ve konaklama düzeninin farklılaştırılması. Bu doğru bir kamu-özel sektör iş birliğiyle yeniden bir turizm düzenlemesi yapılabilirse, 2033 yılında yaklaşık 120 milyar dolarlık bir turizm geliri, işsizliğe 2 puan eksi bir avantaj katkı sağlayabilecek bir yapıyı yakalamamız mümkün olacaktır” diye konuştu.
Toplantıda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de konuştu. TUSİAD Başkanı “Sektörün ekonomiye doğrudan sağladığı önemli bir katkı var. Dış ticaret açığının azaltılmasında kritik bir rol oynuyor. Ayrıca 50’nin üzerinde sektörde yarattığı dolaylı katkı ile istihdam ve sosyal politikalar içinde de önemli. Bu nedenlerle turizm sektörüyle diğer hizmet ve üretim sektörlerimizin sinerjisinin küresel dinamikler içinde daha güçlü bir Türkiye için çok değerli görüyoruz.” dedi.
Türk turizminin 1950 yılında 25 milyon olan turist sayısı, 2018 yılında 1,4 milyarın üzerine ulaştığını anlatan Kaslowski “Sektörün bu ölçeğe ulaşmasında mobilite araçlarının çeşitliliği, teknolojinin sağladığı fırsatlar ve bilginin hızla yayılması çok etkili oldu. Tüm jenerasyonlar açısından en uzak coğrafyalar bile erişilebilir oldu. Giderek daha fazla talep-kar olan, sadece kendi ülkesine değil, gezegenin her noktasına ilgisi artan yeni jenerasyonlar iş modellerini dönüştürmede artık çok etkili. Neticede dünyadaki tüm jeopolitik belirsizliklere ve ekonomik istikrarsızlıklara rağmen turizm sektörü büyümeye devam etti.
Toplantının 2’nci bölümünde raporun tanıtılmasının ardından düzenlenen “2033’e Doğru Türkiye Turizmi” panelinde turizmin geleceği ele alındı. Moderatörlüğünü TÜSİAD Kalkınma Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Batu Aksoy’un yaptığı panelde, Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, ZAY Strateji Başkanı ve TTYD Başkan Danışmanı Zafer Ali Yavan ve Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı olarak yer aldı.