İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçısı, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen Nedret Güvenç’i yaşamını yitirdi. Devlet Sanatçısı Nedret Güvenç’in cenaze töreni, 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü saat 11:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenecek. Sanatçı, Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Nedret Güvenç 5 Eylül 1930 yılında İzmir Çeşme’de doğdu. İlkokulu Bornova’da okudu. Ortaokulda müzik ve tiyatroyla tanıştı. 14 yaşında Karel Capek’in “Yaşadığımız Devir” adlı savaş karşıtı bir oyununda başrol oynadı. İzmir’de eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuarında şan ve piyano eğitimi aldı. Sanatçı, tiyatroya ağırlık vermeye karar verdi. 17 Şubat 1948’de İzmir Şehir Tiyatrosu’nda “Portakal Kabukları” adlı oyunla ve “Hanımlar Terzihanesi” oyunuyla 17 yaşında İzmir Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel olarak sahneye ilk kez çıktı. Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. 1950-1951 sezonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na katıldı. 1959-1960 yılları arasında üç sezon boyunca Cüneyt Gökçer’in davetiyle Ankara Devlet Tiyatrosu’nda da konuk oyuncu olarak sahneye çıktı. 200’den fazla tiyatro oyununda başrol oynayan Güvenç’in bu dalda pek çok ödülü var.
1974’te “En Büyük Kumar” ile yönetmenliğe başlayan sanatçı, 1995’te emekli olduğu İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan sonra “Tiyatro İstanbul” bünyesine katıldı.. Güvenç’in, öykü ve hikâye denemeleri de oldu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Türkiye’nin 2009 yılında Dünya Tiyatro Günü bildirisini yazdı. 9 Mart 2010 günü İzmir Bornova Çamdibi’de Nedret Güvenç adına tiyatro sahnesi açıldı, Müjde isimli bir kızı var.
ÖDÜLLERİ;
2012-16 Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü / 1997- Afife Tiyatro Ödülleri, En Başarılı Kadın Sanatçı Ödülü: Eskimeyen Oyun / Altın Portakal: Kötü Tohum / Türk Film Dostları Derneği Ödülü: Kanlı Para / İlhan İskender Ödülü: Cyrano de Bergerac’daki Roxanne rolü ile / Kültür Bakanlığı Onur Ödülü: Günden Geceye / Avni Dilligil En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü: Günden Geceye ve Aşk Mektuplarındaki rolleriyle iki kez: Schiller Madalyası: Hile ve Sevgi
OYUNLARI;
Hep ve Hiç, Eski Şarkı, Ölü Kraliçe, Othello, Ahretten Selam, Soygun, Şakacı, Mavi Yapraklı Ev, Kendini Bulmak, Sonbahar Fırtınası, Söyle Geleyim mi? Gelmeyeyim mi?, Dikenli Yol, Gizli Anne, Peer Gynt, Kahvehane, Suların Altındaki Yol, İvanov, İlk Göz Ağrısı, Dört Albayın Aşkı, Aşk Mektupları, Çalıkuşu, Yarış Bitti