İçinde yaşadığımız yüzyılın dinamikleri gereği yeme-içme alışkanlıkları değişti. Ev dışında yemek yeme kültürü yaygınlaştı. Bu nedenle de aşçılık mesleğine ilgi giderek arttı. Talep yükselince de rekabet koşulları da değişti. Artık aşçıların daha donanımlı olmaları ve daha farklılaşmaları kaçınılmaz oldu. Bu nedenle de bir proje yapıldı. Projenin adı “Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi.” Amacı ise, potansiyel sahibi şefleri uluslararası süperyat-megayat sektörüne kazandırmak. Aşçılık kariyerini bir uzmanlık alanıyla sınırların ötesine taşımak.

Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’nın, Atlantico Yachting iş birliğiyle hazırladığı Süperyat Şefliği Eğitimi, 80 saat sürüyor. Eğitimde uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından örnekler, en güncel yiyecek-içecek uygulamaları, yat mutfağına özgü pek çok dinamik, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak sunuluyor. Bu eğitimi alan şefler, hem yat sektörünün ne olduğunu, nasıl işlediğini öğreniyor, hem de regülasyonlara, resmi bilgilere sahip oluyor. Yüksek standartta yemek beklentisi olan teknelerin beklentisini karşılayacak mutfak bilgisini öğreniyorlar. Eğitim, aşçılık eğitimi almış şeflere yeniden yemek yapmayı öğreten bir süreç değil; farklı kıyılardaki tedarik aşamasından crew hiyerarşisine, en sık tercih edilen mutfaklardan yatta servis anına, öğün sıklığından her gün farklı menü yapmanın kurallarına, okyanusları aşarken veya sert havalarda yemek pişirmekten denizlerdeki atık kanununa kadar geniş bir bilgilendirme ve uzmanlaşma süreci olarak tanımlanıyor.

Maaşlar Süper
Mezun olan şefler, karada çalışan şeflerden daha yüksek ücretler alıyorlar. Uluslararası yat sektöründe maaşlar tekne boyuna göre hesaplanıyor. 30 metreden 150 metreye dek süper ve megayatlarda çalışan şeflerin ücret aralığı 3-12 bin euro arasında değişiyor. Yurt dışında süperyatların ortalama büyüklüğü 40-45 metre olduğundan, yurt dışında 5 bin euro maaş, bir şefin ortalama maaşı olarak kabul ediliyor. Türk yat sektöründe ise şefler minimum 10-25 bin TL arasında ücret alıyor.
Mega Yatlarda Şeflik Uzak Değil
MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Programı mezunları, uluslararası hizmet veren Atlantico Interior Crew Agency veritabanına girme şansına sahip oluyor. Bu nedenle boyu 24 metreden başlayıp 180 metreye dek çıkan sahipli ya da özel olarak kiralanan lüks yatlarda Head Chef, Sole Chef ve Sous Chef olarak görev alabiliyor. Bu programdan mezun olan ve dil yeterliliği bulunan şefler, yurt dışında istediği ve kendine uygun tüm yatlardaki iş imkanlarına online olarak başvurabiliyor. Yabancı dil yeterliliği olmayan mezunlar ise Atlantico tarafından Türk yatlarında işe yerleştirme yapılmak üzere temsil edilebiliyor.