Epilasyon, Makyaj, Ağda Paraları Şirketten

548

Brezilya’da mahkeme karar verdi. Karara göre kadın çalışanlarının manikür, makyaj, epilasyon ve ağda gibi kişisel bakım giderlerini havayolu şirketi vermek zorunda. 

Brezilya’nın güneyindeki Santa Catarina eyaletindeki bir iş mahkemesi, ülkenin özel havayolu şirketinin kadın çalışanlarına zorunlu kıldığı “kişisel görünüm mevzuatı” dolayısıyla ilginç bir karara imza attı. Mahkeme, şirketinin kabin memuru ve yer hizmetlerinde çalışan kadın memurlarının makyaj ve kozmetik masraflarını karşılaması gerektiğine hükmetti. İş mahkemesinin aldığı karara göre, havayolu şirketi kadın çalışanların manikür, epilasyon ve ağda yaptırma masraflarını da ödeyecek.

Mahkeme, sözleşmede belirtilen maddeler doğrultusunda Gol havayollarının kadın çalışanlara her türlü makyaj, kozmetik ürünü, manikür ve epilasyon ücretlerinin belli bir kısmını ödemesi gerektiği yönünde karar verdi. Buna göre Gol Havayolları her kadın çalışanına ayda en az 220 Brezilya Reali (330 TL) ödeyecek. Mahkemenin kararı, ülkede bir ilk niteliği taşıdı.

Ulusal Havacılık Çalışanları Birliği (NUFA) Başkanı Clauver Castilho konuyla ilgili olarak, “Bu karar, kadınların makyaj yapmaya zorlandığı diğer profesyonel sektörleri de etkileyecektir. Çünkü mahkemeler tarafından onaylanırsa emsal teşkil edecek” diye konuştu.

Eski masrafları için tazminat

Gol Havayolu şirketinde yaklaşık 4 bin kadın çalışan bulunuyor. Şirket, ayrıca kadın çalışanlarına 500 bin real (yaklaşık 800 bin TL) tazminat ödeyecek. Gol firması yönetimiyse, yönetmelikteki söz konusu mevzuatın zorunlu olmadığını ve sadece tavsiye niteliği taşıdığını öne sürdü. Kararın ardından havayolu tarafından yapılan temyiz başvurusunun ise mahkeme tarafından kabul edilmediği kaydedildi. Kaynak: Euronews