Endonezya’dan İstanbul’a gelen kahve üreticileri Sumatra, Java ve Bali’de üretilen kahveleri Türkiye’de pazarlamak için kolları sıvadı. Kahvecilerin ürünleri arasında en popüler olanı, dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesi olarak bilinen Luwak kahvesi. Bu kahve misk kedilerinin dışkısından yapılıyor.
Kahvelerin tanıtımı, Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nda yapıldı. Toplantıda açılış konuşmasını Başkonsolos İmam As’ari yaptı. Endonezya’nın dünyanın en büyük kahve üretici ülkelerinden birisi olduğunu vurguladı.

Başkonsolos “Kahve üreticilerimiz, Türkiye’nin büyüyen kahve pazarına girmek istiyor. Endonezya kahvesi Türkiye’deki mevcut pazar potansiyeline nispeten küçük, ancak Endonezya’nın Türkiye tarafından keşfedilmeyen pek çok potansiyeli var. Bunlardan birisi de dünyaca ünlü kahvelerimiz” dedi.
Konsolos Elizabeth Diana Dewi’de Endonezya’nı bir kahve cenneti olduğunu vurgulayarak ülkelerindeki 4 temsilci kuruluşun yanı sıra Endonezya Tarım Bakanlığı Plantasyon Genel Müdürlüğü Sekreteri Antarjo Mandiri’nin de heyete başkanlık yaptığını belirtti.

KEDİ DIŞKISI 700 DOLAR
Heyet dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesi olarak bilinen Luwak kahvesini de Türkiye’de tanıtmak istiyor. Luwak kahvesinin üretimi Endonezya’da birkaç adada yapılıyor. Bu adada yaşayan ve paradoxurus adı verilen misk kedileri, kahve ağaçlarındaki kahve çekirdeklerini bütün olarak yutar. Çekirdekler hayvanın midesindeki enzimlerle fermantasyon geçirir ve dışkı yoluyla atılır. İşte bu dışkıdan hayvanın yuttuğu kahve çekirdekler toplanır. Toplanan çekirdekler dezenfekte edildikten sonra kavrulur, ardından da pişirilmeye hazır bir şekilde paketlenir. Kilosu ortalama olarak 700 Dolar civarında olan bu kahve türü çoğunlukla Sumatra Java ve Bali’de üretilir.