Uluslararası Sanat Fuarı

1426

Uluslararası katılımlı “2. Craftİstanbul El Sanatları Fuarı”, Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Fuarda 132 katılımcı ile 400’ün üzerinde el sanatçısı ürünlerini sergilemeye başladı. Fuar 10 Ekim akşamına kadar açık kalıyor. Fuarın bu yıl ki teması “Kardeş Ülke Endonezya…”

Endonezya’nın İstanbul Başkonsolosu İmam As’ari

Uluslararası fuarda, Endonezya’nın yanı sıra Kırgızistan, Moldova, Azerbaycan, Filipinler, Polonya, İran, Mısır ve Afrika ülkelerinden el sanatçıları da stant açtı.

Craftİstanbul’da tasarımcılar, araç gereç ve malzeme sağlayan veya üretime katkıda bulunanlar, el sanatları ustaları, el sanatı konusunda uğraş veren kesimlerden kişi ve kuruluşlar katıldı. Fuara ayrıca kalkınma ajansları, belediyeler, vakıflar, dernekler, kooperatifler ve birlikler de kendi bünyelerindeki ustalar ile boy gösterdi.

Endonezya Konsolosu Elizabeth Diana Dewi

Uluslararası Katılımlar Var

Fuarı düzenleyen Atis şirketi yetkilisi Bilgin Aygün, fuarın 10 Ekim gününe kadar açık kalacağını belirterek “Yarının ustalarını, sanatkârlarını yetiştiren kurumlar işlerini, projelerini seriliyor. Uygulamalar yaparak sanatları ile ilgili bilgiler sunuyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının son ustalarının sergi ve ürün şovları, el sanatlarının, yöresel giysilerin ve kumaşların ana tema olarak kullanıldığı defileler ve dans gösterileri, el sanatlarının üretimi, tanıtımı ve satışı konusunda konferanslar, sohbet toplantıları, workshoplar, müzik dinletileri, ikili görüşmeler gerçekleştiriliyor. Sergilenen ürünlerin önemli kısmı satışa açık olacak” dedi.

Açılışta konuşan Başkonsolos Imam As’arı fuarda kardeş ülke teması ile yer almaktan mutluluk duyduklarının belirtti. Başkonsolos fuarda ülkesinden 4 ana katılımcı şirketin bulunduğunu vurguladı ve ” 17 bin ada ve 300’den fazla etnik grubu ile Endonezya oymacılık mobilya, ev dekorasyonları ile el sanatları ve sanat eserleri ile dünyaca ünlü bir ülke. Bu fuarda zengin kültürel mirasımızı modern iç tasarım ve dekorasyonları tanıtmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Polonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Dorota Andrzejak ve Polonyalı sanatçı Zofia Goss
Filipinler Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Maria Elena P.Algabre ve Başkonsolus Arvin R.De Leon
Moldova’nın Gagavuz bölgesi sanatçıları da eserlerini tanıttı.

Fuarda Fethiye Belediyesi’nin Likya Kadın Girişimi Kooperatifi ile birlikte hazırladığı “Dünden Bugüne Dastar” defilesi sonrası Endonezya dans gösterisi yapıldı.

80 WORKSHOP VAR

Craftİstanbul 2021 yılı “El Sanatçısı Onur Ödülü” geçen yıl kaybettiğimiz büyük usta Mehmet Kabaş’a ve “El Sanatı Kurum Onur Ödülü” Sivrihisar Belediyesi Kilim Müzesi’ne verileceği açıklandı. Craftİstanbul’da 80 civarında ürün workshop’u yanı sıra Hacettepe Üniversitesi fuar boyunca 9 yabancı, 3 Türk seramik sanatçısının katılımıyla “Uluslararası Macsabal İpek yolu Sempozyumu”nu gerçekleştirecek.

Fuarın açılışında Polonyalı sanatçı Monika Bulanda Türk müzik aletleri ve türkülerden oluşan etnik konseri ile sahneye çıktı. Polonyalı sanatçı izleyenler tarafından alkış yağmuruna tutuldu.