İstanbul İklim Vizyonu Açıklandı

517

İskoçya’nın Glaskow şehrinde İklim Zirvesi COP 26, sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), karbon nötr ve iklim dayanıklı bir dünya kenti olma hedefini kamuoyuyla paylaştı.

Cahit AKYOL

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı toplantı Kadıköy’deki Müze Gazhane’de gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak mikrofona en genç iklim elçileri Melisa Akkuş ve Resul Hüseyinzade çıktı. Gençler iklim değişikliği gerçeğiyle ilgili akranlarının düşündüklerini anlattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer biz fosil yakıtların sonlandırılmasını istiyorsak, o zaman gelişmiş ülkelerin ve oluşturdukları uluslararası fonların gelişmekte olan ülkelere aktarılması ve belli koşulların getirilmesi lazım. Yoksa kendi sonumuzu getirmiş olacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu


İklim İçin 5 Temel Strateji
Yeniden dönüştürülen Gazhane tesislerinde yapılan İstanbul İklim Vizyonu tanıtım toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5 temel stratejilerini açıkladı. İmamoğlu, “Bunlar, sera gazı emisyonlarını azaltılması ve iklim krizine uyum sağlama kapasitesinin artırılması. İklim adaletinin sağlanması ve iklim krizinin sosyal ve ekonomik etkilerinin azaltılması. İklim krizine ve çevre yönetimine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. İstanbul’un özgün ekolojisinin ve doğal kaynaklarının korunması, doğasının iyileştirilmesi ve onarılması. Yaşam döngüsünün desteklenmesi, kirlenmenin ve karbon ayak izinin mutlaka azaltılmasıdır” dedi.

Taksiler Elektrikli Yüzde 35 Toplu Taşıma

2050’te karbon nötr hedefine ulaşabilmek için azaltım yüzdelerini 2030’a kadar yüzde 52’ye, 2040’a kadar da yüzde 89’a, 2050’ye kadarsa yüzde 100 olarak belirlediklerini aktaran İmamoğlu, “Tüm İstanbul ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması. Şehir genelinde yolculukların yüzde 35’inin toplu taşımayla gerçekleştirilmesi. Deniz ulaşım oranının yüzde 10 seviyesine çıkartılması. Günlük yolculukların yüzde 50’sinin yürüyüş ve bisikletle gerçekleşmesi. Su kayıp ve kaçaklarının 2030’da yüzde 18 ve 2050’de yüzde 32 daha azaltılması. Kişi başı su kullanımının, 2040’a kadar yüzde 11 azaltılması. Yemek ve bahçe atıkları gibi organik atıkların, en az yüzde 50 geri kazanılması. Kentsel donatılarda yüzde 100 enerji verimliliğinin sağlanması. Enerji tedarikinin yüzde 55’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması. Bertaraf edilen atıklardan elde edilen çöp gazının yüzde 95’inin enerjiye çevrilmesi. Organik atıkların kompostlama metodu ile yüzde 100 geri dönüştürülmesi. Kağıt ve ambalaj atıklarının yüzde 100 geri dönüş olması. Tüm İBB binalarının enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması. Sıfır atık yaklaşımının uygulanması. İETT araç filosunun tamamen elektrikli hale getirilmesi” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz kuşağı olduğunu belirtti.  Kılıçdaroğlu, “Bir Akdeniz ülkesiyiz. Kuşağın nasıl etkilendiğini, son orman yangınlarında gördük. İspanya’dan Türkiye’ye kadar bir Akdeniz havzasında olağanüstü orman yangınları oldu. Pek çok canlı hayatını kaybetti. Aslında ormanların karbondioksiti nasıl yok ettiğini ve oksijeni nasıl artırdığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ormanları korumak, mavi gezegeni bir anlamda korumak demektir. Bu bağlamda uluslararası kuruluşlardan söz ederken, Akdeniz ülkelerinin de bir araya gelip iklim kriziyle ilgili mücadelede dayanışma göstermeleri gerekir. İtalya’da mı? Yangın oldu?. Söndürülmesi için biz de buradan destek vermeliyiz. Türkiye’de mi oldu? Yunanistan’ın bize destek vermesi lazım. Dolayısıyla Akdeniz’de yaşanan iklim krizinin önlenmesi için Akdeniz ülkelerinin de bir araya gelip ortak hedefler belirlemesi lazım. Bunun için de çaba gösterilmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, acaba gereğini yapıyorlar mı? Paris İklim Sözleşmesi’ni biz daha yeni kabul ettik parlamentoda oy birliğiyle. Paris İklim Sözleşmesi aslında bu sürecin ilk adımı. Asıl bundan sonra o sözleşmenin gereğinin yapılması lazım. Acaba ülkeler bu sözleşmenin gereğini ne kadar yerine getirecekler? Biz ne kadar yerine getireceğiz? Bunun da üzerinde durulması lazım. BM’nin ve uluslararası kuruluşların bu konuda yazılmış, 30 yılı aşkındır, hemen hemen her yıl yayınlanan raporları var. O raporları okuyunca insan biraz umutsuzluğa kapılıyor. Raporlar böyle de 30 yıl geçti. Neden gereği yapılmıyor? Eğer biz fosil yakıtların sonlandırılmasını istiyorsak, o zaman gelişmiş ülkelerin ve oluşturdukları uluslararası fonların gelişmekte olan ülkelere aktarılması ve belli koşulların getirilmesi lazım. Belli süre içerisinde bu mücadelenin hem yapılması hem denetlenmesi hem sonlandırılması gerekiyor. Eğer bu yapılabilirse, ortak bir çaba harcanabilirse, dünya mavi gezegen olmaya devam edecektir. Yoksa kendi sonumuzu getirmiş olacağız” dedi.


Kanal İstanbul Vurgusu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Kanal İstanbul Projesi’ni hedef alarak, “Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecek. İster içeriden ister dışarıdan, bu coğrafyaya ihanet etmek üzere açılan ihaleyi birisi alıyorsa ve iklim krizinin bu kadar yaygın olarak konuşulduğu dünyada siz hâlâ İstanbul’a ihanet etmeye devam edecekseniz ve bunun ihalesi açılacaksa ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Bunu herkesin bilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.
Genç iklim elçileri Melisa Akkuş ile Resul Hüseyinzade de konuşma yaperken, Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve C40 Avrupa Bölge Direktörü Julia Lopez Ventura’nın video mesajlarına yer verilen programda, “Yok oluşu seçme” temalı UNDP Küresel kampanyası ile İBB İklim Vizyon videosu izletildi. Toplantıya İstanbul’da görev yapan çok sayıda başkonsolos da katıldı.

Önceki İçerikJeff Bezos, NASA’ya Açtığı Davayı Kaybetti
Sonraki İçerikSis Uçakları da Etkiledi
Cahit Akyol, CA Yayıncılık ve İletişim Danışmanlığı şirketinin Ajans Başkanı ve kurucusu, turizm haberlerin yer aldığı www.turizmmuhabiri.com adlı haber sitesinin de kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni’dir. 35 yıllık Hürriyet Gazetesi muhabirliği geçmişi olan Akyol yayıncılık hakkındaki engin bilgisi ve onlarca yıllık tecrübesi ile meslek hayatı boyunca sayısız haber,  röportaj ve seri yazılara imza atmış, halen de sektörün içinden olan bir gazetecidir. Akyol, tecrübeli gazetecilerden oluşan kadrosu ile CA Yayıncılık ve İletişim Danışmanlığı şirketinde farklı sektörlerdeki firmalara, kişiye özel PR hizmeti sağlar. CA Yayıncılık ve İletişim Danışmanlığı’nda, marka yönetimi ve “butik tarzda” halkla ilişkiler hizmetlerini yönetir. Şirketinde özellikle marka, hedef çalışması,  projelendirme, konsept geliştirme ve uygulama, kurumsal mesajlar, ürün odaklı mesajlar ve tabii ki, medya ilişkileri konusunda yetkindir. Şirketinin faaliyet alanları, yayıncılık, iletişim danışmanlığı ve halkla ilişkiler ve organizasyondur.