Dağistan Turizm ve Etnik Sanatlar Bakanlığı Turizm Geliştirme Daire Başkanı Müslimat Khalimbekova Türkiye ile ülkesi arasında turizm alanında işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Önceki günlerde ülkemize gelen Müslimat Khalimbekova Dağıstan Cumhuriyeti’nin, Hazar Denizi kıyısında özerk bir cumhuriyet olduğunu belirterek “Dağıstan, son yıllarda yurt dışı seyahat rotalarında kendisine çok daha fazla yer buluyor. Ülkemizin en önemli şehri ve başkenti Mahaçkale, hem ticari seyahatler hem de turistik gezilerde tercih edilen bir destinasyon olmaya başladı” dedi.

Müslimat Khalimbekova Türkiye ile ülkelerarası işbirliğini önemsediklerini vurgulayarak “Turizmin pratiklerini geliştirmek amacı ile sizler çok önemli adımlar atmışsınız. Bu pratikleri incelemek amacı ile Türkiye’de temaslarda bulundum. Dağistan Cumhuriyeti turistik destinasyonları çok olan bir ülke. Hazar Denizi kıyısında 530 kilometrelik bir kıyımız var. Kıyılar ormanlar ile kaplı. Bu alanlara talep günden güne artıyor. Ancak turistik yapılarımız yeterince tam değil. Yeni planlamalar göre sağlık turizm için otel yatırımları, yat kulüpleri yapmayı planlıyoruz” dedi.
Dağistan Turizm ve Etnik Sanatlar Bakanlığı Turizm Geliştirme Daire Başkanı Müslimat Khalimbekova sözlerinin şöyle sürdürdü;
Dağıstan Cumhuriyeti, sanatoryum ve tatil köyü sisteminin oluşturulduğu zengin doğal şifa ve rekreasyon kaynaklarına sahiptir. Dağıstan’da turizmin gelişmesi için hemen hemen tüm koşullar vardır: Hazar Denizi’nin kumlu kıyıları (tuzlu şifalı su, ince kum, yüzme mevsimi 150 gün sürer, yılda 200 güneşli gün); dağlar, dağ turizminin gelişmesi için, dağcılık. Sayısız doğa, tarih ve mimari anıtıyla turistleri çeker. Doğal anıtlar, Sary-Kum kumul (yükseklik 250 metre), Puşkin-Tau dağı (Kayakent bölgesi), Karadakh geçidi (Gunibsky bölgesi), Sulak kanyonu, Samur ormanı, Khuchninsky Şelalesi gibi Bazarduzu, Naryn-Kala kalesi, Akhulgo Dağı (Shamil’in savaş yeri), Kubachi köyü, birçok müze (yerel tarih, sanat müzesi vb.) gibi birçok tarih ve mimari anıt vardır. Hemen hemen tüm sanatoryumların yaratılması, bileşimlerinde benzersiz olan mineral su kaynaklarına ve şifalı çamura dayanıyordu. Akushinsky bölgesindeki Chindirchero kayak merkezi çok popülerdir. Dağıstan, geleneksel kayak ve dağcılıktan genç ve modaya uygun dağ bisikleti, uçurtma sörfü, yamaç paraşütü, rafting, cip, kanyon geçişine kadar aşırı turizm türlerinin hayranlarını çekme fırsatlarına sahiptir. Dağıstan’da 173’ü federal öneme sahip 6 binden fazla tarihi ve kültürel anıt var. Dağıstan’ın en eski kültür merkezi – Derbent, eşsiz tarih, mimari ve arkeoloji anıtlarını korumuştur. İşte örnek olarak da UNESCO tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tanınan Naryn-Kala kalesini verebiliriz.”

Dağistan Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçası. Büyük Kafkas Dağları’nın kuzeyinde bulunuyor. 50 bin 300 kilometrekare yüzölçümü var. Ülkenin başkenti Mahaçkale. Resmi dili Rusça, Avarca, Agulca, Azerice, Dargince, Lakça, Lezgice, Kumukça, Nogayca, Rutulca, Sahurca, Ülkenin turistik yerleri ise; Saltinskiy Vodopad, Samurskiy Les, Shalbuzdag, Shalbuzdag. Turistik yerlerin neredeyse tamamı başkent Mahaçkale’de. Mahaçkale’nin sembol binaları arasında Mimari açıdan Sultanahmet Camii’ne benzetilen Büyük Camii, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. 17 bin kişilik kapasitesi var. Bir diğerleri ise Şehir Tarihi Müzesi, Rus Öğretmen Heykeli adı verilen eser. Kafkas topluluğunun en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale, yıl boyunca bu kültüre özgü bazı festivallere de ev sahipliği yapıyor. Festivaller ise Aralık ayında Kafkasya Filmleri Festivali, Şubat ayında Maslenista Kültür Festivali var.
Pek çok farklı etnik unsurun bir arada yaşadığı bir ülke olan Dağıstan’da nüfusun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.
Dağıstan’a seyahat etmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Dağıstan vizesine sahip olması gerekiyor. Vize işlemleri Rusya konsolosluklarından yapılıyor.