İBB Şehir Tiyatroları, elemanlarının gerçekleşmesi olası bir şiddet, taciz ve mobbing’i önlemeleri için “Aydınlatma Broşürü” hazırladı. Broşürde cinsel taciz, cinsel saldırı, çocuğa yönelik cinsel istismar, mobbing, kötü muamele konularına yönelik aydınlatıcı bilgiler var.
Broşürde cinsel tacize/saldırıya maruz kaldığını düşünen personelin alabileceği ilk önemler ve atabileceği adımlar sıralanıyor. Bu konuda öncelikle, yalnız/çaresiz olmadıkları, Şehir Tiyatroları’nın bu konuda yanında olduğunu/olacağını bilmeleri gerektiği vurgulanıyor. Önlemler şöyle; Cinsel tacize açık olabileceğini düşündüğünüz durum ve kişilerden uzak durmak. Davranışın rahatsızlık verdiği konusunda kişiyi açık şekilde uyarmak, istenmeyen cinsel yaklaşımlar konusunda açıkça “hayır” demek. Durumla ilgili olarak güvenilen bir kişiden (tanık, amir, bir üst amir) yardım istemek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki Eşitlik Birimi ile sizi ilişkilendirecek olan Şehir Tiyatroları’ndaki yönlendirici/sorumlu kişiyle temasa geçmek. Destek almak ve haklarını öğrenmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Birimi ile iletişime geçmek. Rahatsız edici davranış ve yaklaşımlarda bulunan kişiye hareketlerinden vazgeçmediği takdirde resmi girişimde bulunacağınızı bildirmek. İlk andan itibaren delil olarak kullanılabilecek her türlü materyali (e-posta, not, yazılı herhangi bir belge, telefon mesajı vb.) toplamak, saklamak.

Kadına Yönelik Şiddete Tiyatro
Öte yandan Kültür Daire Başkanlığı, Şehir Tiyatroları’na bağlı Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM), Mor Çatı Sığınağı Vakfı’yla birlikte bir okuma tiyatrosu, söyleşi ve atölye gerçekleştirmeyi planladı. Bu nedenle İBB Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi, Emre Koyuncuoğlu ve Cemre Baytok; Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın hazırladığı “Kadına Yönelik Şiddet Deneyimleri” ve “Şiddete Karşı Anlatılar” kitaplarından bir derleme oluşturdu. Derlemede şiddete karşı kadınların verdiği mücadelenin aktarıldığı gerçek hikâyeler; Aslı İçözü ve Lerzan Pamir rejisinde, İBB Şehir Tiyatroları oyuncularından Bennu Yıldırımlar, Sevinç Erbulak, Sevil Akı, Ebru Üstüntaş, Hazal Uprak’ın rol aldığı bir okuma tiyatrosu olarak izlenebilecek. Ardından “kadına yönelik şiddete karşı” çözüm üretme üzerine alan deneyimi olan Cemre Baytok ve “kadına yönelik şiddet” hakkında Şehir Tiyatroları’nda aktif çalışmalar yürüten tiyatronun yönetmenlerinden Lerzan Pamir, Emre Koyuncuoğlu, Aslı İçözü ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Zuhal Güreli ile bir sohbet gerçekleştirecek. Etkinlikler, 1 Aralık Çarşamba saat 13.00’te Ümraniye Kültür Merkezi’nde, 7 Aralık Salı saat: 13.00’te Fatih Kültür Merkezi’nde düzenlenecek