Matbah’ta Mevlevi Sofrası

2631

Michelin 2023 seçkisinde önerilen restoranlar kategorisine giren Matbah Osmanlı Saray Mutfağı, 17 Aralık 2022 tarihine kadar konuklarına Mevlevi mutfağının örneklerinin yer aldığı Mevlevi Somadı etkinliği düzenliyor.

Matbah yetkilileri Mevlevi mutfağını tanıtmak amacı ile düzenlenen etkinlikte Mevlevi kültürünü de tanıtmayı amaç edindiklerinin belirterek şöyle konuşuyorlar;

“Somat” (sofra) adabına büyük önem veren sufiler, büyük İslam âlimi Mevlâna’nın eserlerinde verdiği reçeteleri hala kullanıyorlar. Bu reçeteler bugün Konya mutfağının hâlâ önemli bir parçası olarak yer alıyor. Ünlü İslam düşünürü Mevlâna, hayat felsefesini açıklarken, sembollerinin çoğunu doğadan seçtiği, gıdaların da bu semboller arasında olduğu biliniyor. Mevlâna’nın, ilahi aşk şiirlerini toplayan Divan-ı Kebir adlı eserinde geçen “Hamdım, piştim, yandım” sözü, buna bir örnek olarak gösteriliyor. Ünlü âlimin, tasavvuf ile ilgili bilgilerin yanı sıra sunduğu yemek reçeteleri de, kendi çağının yemek kültürünü bizlere anlatıyor. Sufizm, yani tasavvuf öğretisinde ‘mutfak’ çok önemli bir yer tutar. Dervişler eğitimlerine mutfak ile başlar. Amaç, sadece yemek pişirmeyi değil, aynı zamanda doğanın olağanüstü çabalarla insanlığa sunmuş olduğu yiyeceklere karşı saygı duymayı öğrenmektir. Yiyeceklerin en verimli, en uygun şekilde kullanımına ve tüketimine büyük önem verilir. Bu yüzden de, aşçılığın Mevlâna zamanında en çok itibar edilen meslek olduğu söyleniyor. Bu hürmetin bir göstergesi de, Mevlâna’nın çok sevdiği aşçısı Ateşbaz-ı Veli (ateşle oynayan) öldüğünde, onun adına bir türbe yapılmasıdır. Dünyada adına türbe inşa edilen belki de tek aşçı olan Ateş-Baz Veli’dir” diyorlar.

İşte Mevlevi Menüsü

Osmanlı Saray Mutfak sanatını yaşatan Matbah Restaurant, özenle seçilmiş ve aslına uygun olarak hazırlanmış Mevlevi Mutfağının eşsiz ve zengin lezzetlerinde kullanılan reçetelerin kaynakları Nevin Halıcı’ya ait. Mevlevi Somad’ı menüsü şöyle; Şerbeti – Sirkencübin Şerbeti. Tutmaç Çorbası. Herise (Keşkek) 2011 UNESCO kararı ile Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası. Gül Yapraklı Marul Salatası. Mevlevi Pilavı (Hassaten Lokma) seçeneklerinin bulunduğu Mevlevi Mutfağının sofrasının vazgeçilmez tadı, Zerde de yine menüde yer alanlardan.