İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Lucy Kirkwood’un yazdığı, Ekin Tunçay Turan’ın çevirdiği, Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği Sivrisinekler’i seyirciyle buluşturdu.

İnsanlık tarihindeki en önemli deneylerden biri olarak kabul edilen Hadron Çarpıştırıcısı deneyinin yanı sıra deneyde görev alan bilim insanlarından biri olan Alice ve ailesinin kendi içlerindeki “çarpışmalarının” konu edildiği oyun, Müze Gazhane Meydan Sahnesi’nde ilk gösterimini yaptı. Seyircinin beğeniyle izlediği oyun, uzun süre alkışlandı. Oyunun gösterimine Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Genel Sanat Yönetmeni yardımcıları Emrah Özertem ve Tankut Yıldız, sanatçılar Haldun Dormen, Suna Keskin, Anta Toros ve Ayça Bingöl’ün yanı sıra birçok sanatçı katıldı.

Oyunun sonunda söz alan Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever; “Çok kıymetli bir iş. Ali’ye çok teşekkür ediyorum. Yaz boyunca çok güzel, çok keyifli bir çalışma yapıldı. Şehir Tiyatrosu’na çok güzel bir oyun hediye etmişsiniz. Çok teşekkür ediyorum. Ayşin ablamızı sahnede görmeyi o kadar çok özlemişiz ki. Biz burada usta çırak ilişkisiyle bir aileyiz. Ama bu 65 yaş işi bizi bozdu. Burada ben Toron abilerle, birçok kişiyle çalışma fırsatı bulan bir oyuncuyum. Biz o zaman Toron abinin veya başka bir büyüğümüzün kaç yaşında olduğunu bilmezdik, onlar devam ederlerdi işlerine. Zincir koptu. Şimdi onu yeniden bir araya getirmeye çalışıyoruz. Çok teşekkür ediyorum” dedi.
CERN Deneyleri Oyunu Konusu
Oyunun yönetmeni Ali Gökmen Altuğ, Sivrisinekler’in hikâyesini şöyle anlattı; “Cenevre’de CERN’de çalışan Alice, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı olarak adlandırılan çarpıştırıcıda protonları çarpıştırıp Higgs Bozonu’nun varlığını kanıtlamaya çalışırken, bir yandan da hayatındaki diğer parçacıklarla; yani kendisi gibi bilim insanı olan annesi Karen, baş belası kız kardeşi Jenny ve oğlu Luke ile çarpışıyor.
Kirkwood’un oluşturduğu bu dünyada, makro kozmos ve mikro kozmos birbirine paralel olarak ilerlemekte ve bize bu ikisi arasındaki büyük çatışmayı seyretme fırsatını sunuyor. İnsanlık tarihinin en önemli deneylerinden birini yürüten bir bilim insanıyla, onun hamileyken ultrasona girmeyi reddeden kız kardeşinin, kocasına verilen Nobel ödülünün aslında kendi hakkı olduğunu düşünen bir bilim kadınının, bir anne olarak iki kızı arasında alenen evlat ayrımı yapmasının, laboratuvarda protonları çarpıştıran bir annenin, zorbalığa uğrayan, annesinin desteğine ihtiyaç duyan oğluna değememesinin hikâyesini izliyoruz.”
Oyunda; Ayşin Atav, Yeliz Gerçek, Senan Kara, Özgür Dereli, Ahhan Şener, Pınar Demiral, Volkan Öztürk, Ümran İnceoğlu, Pınar Pamuk rol alıyor. Dramaturgisini Özge Ökten Yılmaz’ın, dekor ve ışık tasarımını Cem Yılmazer’in, kostüm tasarımını Gamze Kuş’un, efekt tasarımını Metin Küçükyılmaz’ın, video- görsel tasarımını Enes Altuğ Avşar’ın yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyun 9-11 Kasım, 15-18 Kasım 2023 tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahnesi’nde.