13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaHaberYapay Zekâ Dost mu? Düşman mı?

Yapay Zekâ Dost mu? Düşman mı?

Günümüzün en çok konuştuğumuz konuların ilk sıralarında yapay zekâ geliyor kuşkusuz. Çünkü son yılların en büyük buluşlarından olan ve hepimizi hem şaşkınlığa hem de sevince boğan bu teknolojik devrim günden güne yaşamın içine dev adımlarla giriyor.

Can AKYOL

Kimimiz “İşlerimizi kolaylaştırıyor” diye sevinirken kimimizi de “İşimizi gücümüzü yitireceğiz” diye endişe ediyor. “Kim haklı? Kim haksız?” derseniz herkes kendine göre haklı… Neden mi? bu endişeleri yaşayan sadece biz bireyleri değil. Şirketler de açmazda. Hatta şirketler yapay zekâ konusunda şimdilik ikiye bölünmüş durumda. “Bu kanıya nasıl? varıyorsun” derseniz gelin ünlü denetim şirketi Deloitte’un son araştırmasına mercek tutalım. Araştırmaya göre şirketlerin yüzde 47’si yapay zeka teknolojisinin kullanımından kaynaklanan endişe ve korku yaşıyor. Bu oran, yapay zekanın sektörel alandaki konumunu ve karşılanış şeklini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Ancak, bu teknolojinin işletmelere gelir artışı ve maliyet azaltma gibi önemli avantajlar sunduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu arada “Meta ve Netflix yapay zeka ile kazanıyor” diyenler haklı. Gerçekten de Meta, son olarak genç kullanıcılar ile etkileşimi artırmak amacıyla bütün sosyal medya uygulamalarında yeni yapay zekalar piyasaya sürmek için çalışıyor. Bu sayede operasyon maliyetlerini de önemli ölçüde azaltmayı hedeflediğini açıklıyor. Bu arada, Netflix’in yapay zeka destekli kişisel öneri sistemleri sayesinde yılda 1 milyar dolar tasarruf sağladığı raporu da ortada.
Sektör devleri, yapay zeka entegrasyonunu hız kesmeden sürdürürken; orta ve küçük ölçekli işletmeler de artık yapay zeka teknolojisinin kritik öneminin farkında. Yapay zeka, özellikle chatbot ve e-posta gönderimi alanlarında işletmelerin iletişim stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Bu entegrasyonlar, işletmelerin müşteri ilişkileri yönetimini optimize ederken, aynı zamanda müşteri memnuniyetini artırıyor ve işletmeler için daha geniş bir müşteri kitlesi erişimi sağlıyor.

Forbes İstatistiği Ortada Öte yandan Forbes’un 600 büyük şirket ile yaptığı istatistiklere göre, şirketler müşteri deneyimini iyileştirmek için yapay zekayı kullanıyor. İşte rakamlar; Anlık mesajlaşma için chatbotlar: yüzde 73, e-posta oluşturma: yüzde 61, ürün önerileri ve diğer kişiselleştirilmiş hizmetler: yüzde 55, kısa mesaj oluşturma: yüzde 49, kişiselleştirilmiş reklamcılık: yüzde 46, web siteleri için uzun metin içerik oluşturma: yüzde 42, telefon aramaları: yüzde 36.

Şimdi Harekete Geçin Veventures şirketlerinden biri olan ve holdingin dijital operasyonlarını yürüten Vebilişim Teknoloji’nin Genel Müdürü Barbaros Durdağ, yapay zekanın önemli avantajlar sunduğunu savunuyor. Durdağ, “Yapay zekâ kullanımı kişiselleştirilmiş reklamlar ve mailler oluşturmak için vazgeçilmez bir araç olmaktan öte, maliyetleri azaltma konusunda da işletmelere büyük katkı sağlıyor” diyor. Vebilişim’in fintech şirketlerine sunduğu danışmanlık hizmetlerinde; yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş reklamlar, hedef kitleye tanımlı yapay zeka destekli otomasyonlar, site ısı haritaları gibi pek çok dijital dönüşüm aracını kullanarak yüzde 30-70 arasında bir gelir artışı ve yüzde 20-65 arasında iş yükünde azalma sağladıklarını sözlerine ekliyor. Barbaros Durdağ sözlerini söyle sürdürüyor; “Küresel arenada rekabet her geçen gün artmaktayken; dijitalleşmenin bir seçenek değil, kaçınılmaz bir gereklilik haline geldiği ortada. Şirketlerin yüzde 80’i dijital dönüşüm projelerine yatırım yaparak iş süreçlerini ve müşteri etkileşimlerini geliştirmeyi amaçlıyor. Pandemi döneminden sonra, yapay zekâ ve otomasyon yatırımları daha da kritik bir önem kazanmış durumda. Yapay zeka destekli dijital dönüşümün işletmelere iki yönlü katkısına var. İşletmeler yapay zeka destekli reklamlar ile gelir artışı yaşarken, aynı zamanda yapay zeka destekli otomasyonları kullanarak performans verimliliği elde edip maliyetlerini azaltmış oluyor. Ayrıca, rekabetin böylesine global hale geldiği bir dönemde işletmeler er ya da geç bu uygulamalarla tanışacak.”

İşin Gerçeği Şöyle; yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin benimsenmesi, şirketlerin gelecekteki başarısını güvence altına almak için olmazsa olmaz bir şart. Gelişen bu teknoloji şimdi bazı işletmeleri endişelendirse de; sağladığı operasyonel mükemmellik, müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilir büyüme konusunda önemli bir rekabet avantajı sağladığı gerçeğini gün gibi ortada.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et