Dünya mutfakları denilince birçok kişinin aklına Türk, Fransız, Çin, İtalyan, Meksika, Tayland gibi uluslararası mutfakların tatları gelir.
Alman mutfağı pek çok kişin aklının ucundan bile geçmez. Ancak Alman mutfak kültürü de yadsınmayacak bir tatlar senfonisidir. Bu da, ülkenin zengin kültür coğrafyasının mutfağına yansımasıdır.
Gelin sizinle birlikte Alman mutfağına mercek tutalım. Bilindiği Alman mutfağının olmazsa olmazı et, sosis ve patates ağırlıklı yemeklerdir. Almanlar, sebzeleri ana yemek olarak değil de garnitür olarak kullanır.
Alman mutfağında bölgelere göre değişen tat ve çeşitte çok sayıda ulusal yemekler var. Sauerbraten, Maultaschen, Rouladen ve Eintopf (tencere yemeği) gibi yemekler Alman mutfağının lokomotifleridir. Bu arada Almanya’da yaşayan Türklerin döner kebabı popüler yemek haline getirmesi de bu girişimin “Alman mutfağına Türk dokunuşu” olarak da yorumlanabilir. Çünkü Alman kentlerinde özellikle de Türk popülasyonun yoğun olduğu yerlerde dönercilerin sayıları yadsınamayacak kadar fazladır. Ve bunların müşterileri Türkler kadar Almanlardır da…
Almanların kahvaltıda en çok tükettikleri gıdaların başında salam, sosis, tahıllı ekmekler, tereyağı, peynir ve marmelat sayılabilir. Yeni jenerasyon Almanlar, yemek tercihleri yoğurt, müsli ve taze meyveler yönünde kullansalar da sıcak içeceklere de kahve ilk sıralarda.
Almanlar planlı, programlı bir toplumdur. Bu nedenle yemek saatlerinde kesinlikle atlamak istemezler. Çalışma hayatı içinde olanlar, 12.00 ile 14.00 saatleri arasında öğle yemeğini sandviç, Currywurst ya da Schnitzel gibi daha hızlı hazırlanan ve tüketilen yemeklerle geçiştirirler. Tabii ki Almanların fast food seçimlerinde ise “wurst” olarak adlandırılan sosislerin yeri bambaşkadır. Evlerde ise patates salatası öğle yemeklerinde başlangıç olarak servis edilir.
Akşam Yemeğinde 2 Farklı Seçim
Akşam yemeği için 18:00-19:00 saatleri sofra başında toplanma zamandır. Almanların 2 iki farklı akşam yemeği alışkanlıkları vardır. Abendessen olarak adlandırılan akşam yemeği, hafif ve aperatiftir. Kış aylarında çorba ile başlayan yemeklerde sosis, jambon, peynir ve turşu Abendessen’in vazgeçilmezidir. Akşam yemeğinin bir diğer çeşidi de Abendbrot’dur. Bu yemekte balık, sebze ve patates yemekleri tüketilir. İşte bazı Alman Yemekleri;
Schnitzel; Almanlarının hem en çok bilinen hem de en çok sevilen yemeğidir. Kızartılan et patates salatası ile servis edilir.
Koenigsberger köftesi: Ekmek kıyma ve kapari sos eşliğinde hazırlanır. Alman köftesi olarak da bilinir. Üzerine sos dökülür.
Bratkartoff:Almanların patates kızartamasıdır. Dışı çıtır, içi ise yumuşak olan patatesler, pastırma ve kızarmış soğanla sunulur.
Kartoffelsalat: Alman usulü patates salatasıdır. Frenk soğanı ve tavuk eti ilave edilerek yapılır.
Labskaus: Ana malzemeleri et, pancar ve patatesten oluşur. Alman mutfağının çok kullanılan bir yemeğidir.
Maultaschen: ‘Alman dumplingi’ olarak da yorumlanır. Etli bir hamur yemeğidir. İçine pastırma ve ıspanaklı harç da konur.
Kohlrouladen: Alman usulü lahana sarmasıdır. Kıymalı, pirinçli veya bakliyatlar ile de çeşitlendirilir. Bir makarna çeşididir. Un, süt ve kaşar peyniri konulur.
Himmel und Erde: Almanya’da çok popülerdir. Soğan, patates ve elma ile yapılır. Adının anlamı ‘cennet ve dünya’ demektir.
Eintopf: Havuç, fasulye, sosis ve patates ile yapılır.
Donauwelle: Çikolata, vişne, krema ve kek ile yapılır. Almanların en çok tükettikleri tatlılardan birisidir.
Berliner: Geleneksel bir Alman pastasıdır. Donuta benzer. Mayalanmış hamurun yağda kızartılması sonrasında ikiye bölünür. İçine marmelat veya reçel konur. Üzerine karamelize şeker dökülür.