Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın, 40 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” ve özelleştirilmesi için yeniden ihale yapılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının konu ile Resmi Gazete’de ilan yayımladı. İlanda, ihale için geçici teminat bedelinin 120 milyon lira, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedelinin de 150 bin lira olduğu açıklandı. İhalenin kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulü” ile yapılacağı, daha sonra teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma yolu ile sonuçlanacağı vurgulandı.
Yeşil Alanlara İnşaat
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 103 bin metrekarelik alanı kaplıyor. Bin 291’i denizde ve 220’si karada olmak üzere toplamda bin 511 yat bağlama kapasitesi var. Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un en büyük yat limanı. Kadıköy Belediyesi tarafından 1988 yılında açıldı ve özel bir şirket tarafından işletilmeye başlandı. 1992 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne verdiği tahsisi kaldırdı. Marina 2011 yılında özelleştirme kapsamına alındı. Halkın kullandığı ve semtin hava aldığı marina yanındaki yeşil alanlara otel ve yeni ticari alanlar yapılması için da imar planı değişiklikleri gündeme geldi. Böylelikle yat limanının büyümesinin ve sermayenin kullanımına açılması için adımlar atıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 12 Kasım 2021 tarihinde Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreli işletme hakkının 2,53 milyar lira bedelle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.’ye devrine onay verdi. Kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da onayladı ancak 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla bu onay kararı iptal edildi.
Davalar Sürüyor
Marinaya 40-50 bin metrekare yeni inşaat alanı içeren yeni imar planlarına açılan davaların bir kısmı hala sürüyor. Eski Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, marinanın işletmesinin Kadıköy Belediyesi’ne verilmesi talebi ile Özelleştirme İdaresi’ne başvuru bulundu. Ancak belediye ihale dışı bırakıldı. Bunun üzerine Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması ve Kadıköylüler “Kalamış halkındır, satılamaz” diyerek çeşitli protestolar yaparak konuyu gündeme taşımıştı.