23 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaTeknolojiBu Sivrisinek Casus mu?

Bu Sivrisinek Casus mu?

Evet, o bir sivrisinek değil. Uzaktan kontrol edilebilen, kamera ve mikrofonla donatılmış bir böcek casus drone…

Can AKYOL

Üzerinize konabilir, DNA örneğiniz alıp,  RFID izleme nano teknolojisini cildinizde bırakma potansiyeli var. Açık bir pencereden içeriye girer, uyurken üzerinize veya giysilerinize yapışabilir. Ne komut alıyorsa görevini gizlice yapabilme özellikleri var. ABD merkezli sivrisinek drone henüz kullanımda değil ama çalışmalar sürüyor.

Yüzyıllar boyunca insanlar kuşların uçuşlarından esinlenerek onlar gibi araçlar üretmeyi denedi. Uçuş yönetimi, aerodinamiğin temel ilkelerini anlamadan, kuş ve yarasa kanatlarının yöntemini kopyalayarak uçak yapma yönündeki ilk girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Otto Lilienthal gibi öncülerin başarılı planör tasarımlarına yol açan, modeller üzerinde yapılan deneylerle birlikte yalnızca kuş uçuşları ve morfolojisinin sistematik gözlemleriydi ve sonunda Wright kardeşler bunu motorlu uçuşlarla gerçekleştirdi.

Bugünkü uçakların, genel şekli ve temel aerodinamik prensiplerin dışında biyolojik uçan araçlarla çok az ortak yanı var. Bugün üretimde kanat çırpma özelliğine sahip bir uçak yok. Ama uçuş halindeki kuşlara benzeyen uçaklar var. Modern uçaklar, maksimum hız ve taşıma kapasitesi gibi birçok performans açısından biyolojik uçan uçakları çok geride bıraktı. Tonlarca ağırlıklardaki uçaklar insan ve kargo taşımada, askeri alanlarda ise silah ve mühimmat taşıma da büyük evrimler geçirdi. Son yıllarda ise günden güne devleşen uçakların yanı sıra, günden güne küçülen dron denilen küçük uçan araçların üretimine başlandı. Ağırlıkları gramlar ile ifade edilir hale geldi. Son derece küçük, mikro hava araçlarına da MAV olarak adlandırdı.

Gizli gözetleme için uzaktan kumandalı hava araçlarının kullanılması yeni değil. 1970’lerde CIA (Merkezi İstihbarat Teşkilatı)  yapay bir dinleme cihazının taşınması için mekanik bir Yusufçuk geliştirildi. Yusufçuk kanatlarını çırpıca yakıtla çalışan motoru harekete geçiyordu. Bu Yusufçuk lazer ile yönlendiriliyordu. Ancak kontrolü çok zordu. Proje şimdi çok başarılı olmadı. 1990’ların başında, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki bir araştırma projesi, istihbarat toplama ve çeşitli esneklik uyaranları (elektrik, mekanik ve kimyasal) algılama veya bozma gibi askeri kullanımlar için mikrolitografik teknikler kullanılarak üretilen mikro robotlar fizibilitesi üzerinde çalıştı. 1992 sonlarında RAND Corporation, İleri Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA) için “Askeri Operasyonlarda Geleceğin Teknolojisine Dayalı Devrimler” kapsamında bir toplantı. Bu çalışmanın amacı askeri operasyonlarda devrim yaratabilecek çığır açan teknolojilerin belirlenmesiydi. Tanımlanan uygulamalar arasında “duvardaki sinek” veya sensörler, navigasyon, işleme ve iletişim yeteneği taşıyan tarama aralıklarını bir araç yer alıyordu. Tasarım, uçarak, sürünerek veya atlayarak hareket etme kabiliyeti özellikleri bir araç üretmekti. Ayrıca bu araca düşman sistemlerini devre dışı bırakmaya yönelik bir “iğne” eklenmesi tartışıldı. Kavramsal tasarım için  boyut 1 santim civarında ve 1 gram ağırlığına bir araç planlandı.

Yusufçuk Sivrisinek oldu

Mikro Hava Araçları (MAV), ABD hükümeti tarafından gözetleme gibi bilimsel ve askeri operasyonlar için geliştiriliyor. İnsanların ulaşamayacağı yerlerden fotoğraf, video ve diğer faydalı bilimsel ve biyolojik bilgileri alabilen casus kameralar, mikrofonlar ve diğer sensörlerle birlikte kullanılıyor. MAV’lar fark edilmeyecek şekilde böceğe benzeyecek şekilde tasarlandı. MAV’a böcek antenlerine benzeyecek şekilde bir dart tabancası sabitlendi. Böyle bir dart tabancası yaylı mekanizma ve mikro servo ile ateşlenebiliyor. Antenin MAV’lardan fırlayıp kendisini hedefe fırlatmasını sağlayacak şekilde bir yay mekanizması tasarlandı. Yayı sıkıştırmak için antenler kullanılıyor. Sıkıştırılan yayı serbest bırakmak için bir mikro servo kol kullanılabilir. Antenlerde küçük bir oluk oluşturularak bu oyukların içine servo çalıştırıldığında antenler serbest kalacak şekilde bir servo kol takılıyor.  Casus kamera ve dart tabancasına küçük bir mikroçip takılarak belirli bir kişiyi hedef olarak tespit edip hedefi takip edecek şekilde programlanabiliyor.”

Nerede Kullanılabilir?
Bu MAV’ların kullanımı modern savaş stratejilerinde devrim yaratabilir ve can kaybı büyük ölçüde önlenebilir. Bir askeri gözetleme operasyonunda düşmanın askeri üssünden bilgi toplanabilir. Rehine kurtarma durumunda, rehin alan kişiler bayıltılabilir ve her türlü can kaybıyla kurtarma operasyonu gerçekleştirilebilir. Askeri bir savaşta düşmanlara ölümcül bir şekilde saldırmak ve can kaybı olmadan savaşı başarıyla kazanmak için kullanılabilir. Bu, düşmanların yiyecek veya su kaynaklarını zehirlemek için biyolojik bir silah olarak kullanılabilir. Suikast silahı veya takip aracı olarak da kullanılabilir.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et