Bugün, kültürel ve doğal güzellikleriyle bilinen Sri Lanka’nın tarihi kenti Galle’yi gezdim. Galle, kalesi ve balıkçıları ile ünlü. Kalesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Sahillerindeki uzun sırıklar üzerinde saatlerce oturup balık tutan balıkçılarını da dünya da bilmeyen yok…
Sri Lanka, Güney Asya’da, Hindistan’ın güneyinde ve Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesi. Sri Lanka’nın başkenti Colombo’ya bin 200 kilometre uzaklıkta. Adanın en güney uç kısmında. Doğal bir liman kenti olan Galle, geçmişte Avrupalılar tarafından birçok kez işgale uğramış. Bu nedenle Galle’deki binalarda daha çok Portekiz kültürünün etkisi var. Şehrin görülecek yerlerin neredeyse tamamı eski şehir denilen merkezde. Buralara yürüyerek ulaşılıyor. Galle deniz feneri size kartpostal havasında fotoğraflar çekmenize olanak sağlayan bir mekân. Bunu kaçırmayın. Yürüme mesafesinde bulunan Galle Ulusal Müzesi’ni de ziyaret etmeden gelmeyin.
Kalesi UNESCO’nun Listesinde
Galle Kalesi, kentin sembolü. 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından inşa edilmiş. Çevresi sular ile çevrili. Bugün kale çevresinde, restoranlar, butik oteller, hediyelik eşya dükkânları ve sanat galerileri var. Tarih atmosferi yaşarken manzaranın da keyfini çıkartabiliyorsunuz. Eski şehirde Galle Uluslararası Deniz Müzesi ve Hollandalı Protestan Kilisesi gibi tarihi yerler ilginiz çekiyor. Bu yerler bilgi edinmek odaklı turistler için bir hazine kadar kıymetli. Galle’de hediyelik eşya dükkanları çok ve çeşitli. Alışveriş yaparken biraz pazarlık şart.
Bembeyaz Kumlu Plajları
Galle’nin sakin plajları da turistler için çekici. Koggala, Unawatuna ve Weligama, Galle bölgesinin ünlü plajları. Altın kumsallı Unawatuna plajı, sakin suları ve beyaz kumuyla ünlü ve sörf yapmak, dalış yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Galle Kalesi’ne 15 dakika uzaklıkta. Yanında restoranlar var. Gece eğlenceleri de meşhur. Dewata plajı Yumuşak ve yavaş dalgaların olduğu kayaların olmadığı sörf cenneti. Hatta sörf okulu bile var. Dickwella Pehebiya Hindistancevizi ormanın yanında. Denizde, kumsal da muhteşem.
Sırıkta Otur Sabrını Dene
Sri Lanka bin 340 kilometrelik sahil şeridine sahip ada. Bu nedenle halkın en önemli geçim kaynaklarından biri de balıkçılık. Ancak okyanusun sert dalgaları gerek kıyı balıkçılığını gerekse teknelerle çıkılan balık avlarını kimi zaman imkânsız kılıyor. Ada halkı yüzyıllardır kullandığı bir yöntemle sorunun üstünden gelmiş. Bu engele kendilerine göre farklı bir yöntem geliştirmiş. Sahile yakın yerlerde deniz içine kazık çakıyor, sonra bu uzun sırıklara tırmanıyorlar ve onların orta yerine çaktıkları ufak bir dalın üzerine oturarak oltalarını denize salıyorlar. Mükemmel bir denge ve inanılmaz bir sabırla bu kirişlerine tüneyip, saatlerce balık tutmayı bekliyor.
Bu tür avlanma dünyaca biliniyor. Çünkü ünlü Magnum fotoğrafçısı Steve McCurry’nin çektiği ve meşhur ettiği bu manzarayı görebilmek için de çok sayıda turist bölgeye geliyor. “Uzunbacak balıkçılığı” denilen bu avlanmaya genellikle Koggala veya Ahangama gibi kasabalarda rastlanıyor. Balıkçılar bu şekilde avlanma işini sorunsuz gerçekleştirirken deniz üzerinde oluşturdukları ilginç görüntüler de, bölgeye özellikle fotoğrafa meraklı turistlerin akın etmesine neden oluyor. Ben de burada röportajlar yaparken sırıkların üzerinde balık avlayanlar arasında bir turist kadın olduğunu gördüm. Daha sonra konuştuğumda da adı Cemre Başak Baysal olan kadının İstanbul’daki bir turizm acentesinin yetkilisi olduğunu öğrendim. Baysal, Türkiye’den gruplar getirdiklerini ve bu bölgedeki balık tutma yönteminin turistler tarafından büyük ilgi gördüğünden söz etti.