2 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberKonumuz; Yurt Dışı Çıkış Harcı

Konumuz; Yurt Dışı Çıkış Harcı

Yaklaşık 10-15 gündür yurt dışı çıkış harçları ile ilgili ortada dolaşan bir zam söylentisi var. Bu söylentinin ne kadarı gerçek? belli değil. Bu konuda sözler, açıklamalar, belgeler havada uçuşuyor. Ne kadar zam yapılacak? Ne zaman yürürlüğe girecek? Bilen yok. Ancak yorum yapan çok. Bu söylentiler yurt dışına seyahat edecek herkesi hatta operasyon yapan turizm acentelerini çok ama çok ilgilendiriyor. Bu nedenle çok önemli… Gelin bu konuya biz de mercek tutalım.

Taçay SAVAŞERİ Elit DMC Turizm

Bizler turizm sektörünce turizm acentesi olarak, acente faaliyetlerini meslek edinmiş çalışanlarız. Her acentenin bir faaliyet alanı var, bizimki de yurt dışı operasyonlar. Branş yurt dışı olunca da global olarak meydana gelen her olay, ilk olarak bizi etkiliyor. Gerçi şimdi ki sorun global değil, ama bizi doğrudan etkileyen yönü çok… Şöyle ki; Kimileri, harç parası bin ile bin 700 lira arasında olacak diyor. Bir diğeri 3 bin lira olacağını ileri sürüyor. Yurt dışı çıkış harcı / pulu veya vergisi adı neyse, ilk olarak ne zaman yürürlüğe girdi? Ne sıklıkla değiştirildi? Bunlara bakalım. Çünkü bunlar bugün içinde bulunduğumuz şartları anlamamız önemli. Sonra günümüze dönelim…

3 Misli de Olur İptal de

Bu vergi ilk olarak 23 Şubat 1963 tarihli 11342 sayılı Resmi Gazetede ilan edilen madde ile yürürlüğe girdi. 29 Şubat 1984 tarihli Resmi Gazetede adı ‘Konut Fonu’ olarak değiştirildi. Sabit olarak 100 Dolar karşılığı olarak ödenmesine karar verildi. 31 Mart 1996 tarihli ve 22597 sayılı Resmi Gazetede ise bu uygulamanın kaldırıldığı ilan edildi. 01 Ağustos 2001 tarihinde alınan kararla tekrar uygulamaya kondu. 08 Mart 2007 tarihindeki Resmi Gazete de 15 lira olarak sabitlendi. 15 Temmuz 2019 tarihinde 50 lira olarak revize edildi. 18 Mart 2022 tarihinde harç hakkında yeni düzenleme yapıldı. Bu düzenleme Resmi Gazetede şöyle ilan edildi; 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına 50 Türk Lirası harç alınmaktadır. Cumhurbaşkanının, bu miktarı üç katına kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi bulunmaktadır. 18 Mart 2022 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çıkış başına tahsil edilecek harcın tutarı 150 lira olarak belirlenmiş olup, çıkış başına tahsil edilecek harcın 15 lirası TOKİ’ye aktarılmakta ve kalan kısım genel bütçeye gelir kaydedilmektedir.”

4 Kişilik Aile 12 Bin Lira mı? Ödeyecek

Bu tarihlerde Ryan Air, Easy Jet gibi düşük bütçeli havayollarından 2 yurt dışı çıkış ücreti toplamına denk gelen 300 lira (16 Euro, bu dönemdeki döviz kuruyla) kısa mesafeli, promosyon bir uçak bileti almak mümkün oluyordu. Günümüzde 19 Euro’ya bilet almak mümkün ama yurt dışına çıkmak pek mümkün olamıyor ne yazık ki. Pasaport harcı, vize ücreti ki en can yakan kalemlerden biri de bu, yurt dışı çıkış harcı derken daha yurt dışına çıkmadan binlerce lira harcanır hale geldi. Örneklemek gerekirse, 2 çocuklu bir ailenin şu anda yurt dışına tatil amacıyla çıkmadan önce ödediği 4 kişilik 600 lira tutarındaki yurt dışı çıkış harcının dedikodular doğrultusunda 6 bin veya 12 bin lira olabileceği gündemde.

Hangi Ülke Ne ödüyor?

Yapılan araştırmaya göre, 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişi yurt dışına 150 lira harç ödeyerek çıkmış. 2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına 150 TL harç ödeyerek çıkış yapacağı öngörülerek sadece ilk 6 aydaki gelirin 12,5 milyar lira olacağı hesaplanmış. Peki diğer ülkelerde yurt dışına çıkışta böyle bir uygulama var mı? İşte listesi;

Mısır: Mısır vatandaşı, kısa süre önce gelen zamla yaklaşık 2 Dolar ücret ödüyor. Turistlerden ise yaklaşık 3 Dolar alınıyor.

Filipinler: Filipinler de vatandaşlarından benzer bir ücret alıyor ancak bunu bilet bedeline ekliyor. Bu, ekonomi sınıf uçuşlarda 30 dolar, business class uçuşlarda ise 50 dolar olarak ücretlendiriliyor.

İran: İran’daki uygulama da Türkiye’ye çok benziyor. Bu ülkede yaklaşık 8 dolarlık yurt dışı çıkış harcı, bankada ya da havalimanında ödenebiliyor. 

Japonya: ‘Güle Güle Vergisi’ olarak adlandırılan bir uygulamayla ülkeden ayrılacak her yolcudan yaklaşık 6 dolarlık bir vergi, ülkeden ayrılan her yolcunun uçak biletine ekleniyor.

Daha birçok ülke sayılabilir ama birçoğu ülke içinde düzenlenen uçak biletlerine farklı miktarlarda (8-90 Dolar arasında uçuş mesafesine göre değişen) ve değişik isimler ile alıyor. Avustralya’da ‘Yolcu Seyahat Harcı’, İngiltere’de ‘Havayolu Yolcusu Vergisi’ gibi adlandırılan vergiler hiçbir ülkede yüzde 1000 zamlanmıyor… Yurt dışı çıkış harcı yüzde 100 zamlansa bile 300 TL olur. Bu belki kabul edilebilir ama bu rakamın üzerindeki her artışta ailece tatile yurt dışına gidecekler artık iki defa düşünmek zorunda kalır. Pandemi sonrası dibe vuran turizm acentelerinin yurt dışı operasyonlarını ciddi anlamda etkiler. Kurumsal firmaların düzenlediği toplantı grupları veya iş gezileri çok azalır, hatta belki de durma noktasına gelir. Bir de daha trajikomik bir durum ortaya çıkabilir 99 Euro’ya Yunanistan’a giderken bunun yarısını veya aynı tutarı sadece yurt dışına çıkmak için vermek ne kadar mantıklı olur? Değil mi?

Yurt dışı çıkış harcı zammının tüm seyahat edeceklerin bütçesine zarar vermeyecek ve biz turizm acentelerinin iş hacmimizi kısıtlamayacak şekilde değerlendirilmesi gerekir.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et