Türkiye’nin demiryolu ağı, manzaralı günlük gezilerden uzun mesafeli yataklı trenlere kadar çeşitli olanakları sunarak, ülkenin seyahat sırlarını sizlere sunuyor. Ülkemizin 7 inanılmaz tren yolculuğunu National Geographic Traveller (UK) dergisinin Eylül 2024 sayısında yayınlanıyor
Ünlü dergi, okuyucularına şöyle sesleniyor; “Türkiye’nin demir yolu ağı, ülkenin en iyi saklanan turizm sırlarından biri olmaya devam ediyor ve yabancı gezginler tarafından hala nadiren kullanılıyor. Hızlı bir YHT (yüksek hızlı) ağı İstanbul’u Eskişehir, Konya, Ankara ve Sivas’a bağlıyor, ancak ağın kırsal Türkiye’den geçen eski rotaları, manzaralı, yavaş seyahat yolculukları için gerçekten parlıyor. Çoğu rota 30 veya 15 gün önceden rezervasyona açılıyor. İşte tren seferleri;
Gül Ekspresi: İzmir’den Isparta’ya. Bu günlük tren, klasik tarih severler için başlıca rota. Kıyı Ege ovaları boyunca ve Batı Anadolu’nun dağlık bölgesine doğru 10 saatlik bir yolculuk. Ancak asıl keyif, bölgenin antik kalıntılarını keşfetmek için UNESCO listesindeki Efes kalıntılarının üç mil doğusundaki Selçuk istasyonuna ve Pamukkale’nin traverten terasları ve Hierapolis kalıntılarının başlangıç noktası olan Denizli istasyonuna uğruyor. Son durağı olan Isparta, Sagalassos’un dağ zirvesi kalıntılarına açılan kapıdır. Bileti: 320 TL
Doğu Ekspresi: Ankara-Kars arasında. Günlük Doğu Ekspresi, kuzeydoğu Anadolu’nun yüksek yaylaları ve dağlık kırsalı boyunca 814 mil boyunca sefer yapıyor. Kışın, kar zirveleri ve ovaları örttüğünde, bu doyumsuz Türkiye’nin en güzel yolculukları karşınızda. Çoğu yolcu, yemekli vagonu kullanmak yerine kendi yiyeceklerini yanında getiriyor. 26 saatlik yolculuk pullman koltuklarda ya da dört kişilik, paylaşımlı yataklı yataklı kompartımanlar da geçiyor. Aralık’tan Mart’a kadar, haftada üç kez daha pahalı Turistik Doğu Ekspresi seferi var. Bunlarda yalnızca iki kişilik özel yataklı kompartıman var ve tarihi şehirlerde geziler için istasyonlarda duruyor. Doğu Ekspresi biletleri 400 TL, Turistik Doğu Ekspresi biletleri ise 6 bin TL’den başlıyor.
Toros Ekspresi: Konya Adana arasında çalışıyor. Bu yolcu treni, 1904 ile 1918 yılları arasında Toros Dağları’ndan geçen ve bir zamanlar Büyük İskender’in geçtiği Kilikya Kapıları dağ geçidini aşan tarihi demir yolu hattını kullanıyor. Başlangıçta Bağdat Demiryolunun kuzey bölümü olarak tasarlanan hat, dik, ormanlık yamaçlar ve derin geçitlerle çevrili. Ayrıca, çok sayıda tünelden geçiyor. 2012 Bond filmi Skyfall’da yer alan 320 feet yüksekliğindeki taş Varda viyadüğünden geçiyor. Yedi saatlik, günlük Toros Ekspresi, Konya’yı Türkiye’nin doğu Akdeniz’indeki kaleler ve kalıntılar için iyi bir sıçrama tahtası olan Adana’ya bağlıyor. Biletler 200 TL.
Pamukkale Ekspresi: Eskişehir Denizli arasında. Pamukkale ve Hierapolis için canlı sanat merkezi şehri Eskişehir’i Denizli ile bağlayan dokuz saatlik Pamukkale Ekspresi, kuzeybatı Anadolu’nun kırsal kalbinin içinden geçiyor. Kuzey bölümü bir zamanlar Demir Çağı Frig kralları tarafından yönetilen vadilerden geçerken, güneye doğru devam ederken manzara köknar ormanlarıyla kaplı tepelerle desteklenen geniş tarım alanlarına açılıyor. Her iki yönde de günlük sabah seferleri vardır. Biletler 280 TL.
Van Gölü Ekspresi: Ankara’dan Tatvan’a. Güneydoğu Anadolu’nun ham, kaya çukurlu platolarının, engebeli tepelerinin, uçsuz bucaksız göllerinin ve geniş meyve bahçeleri ve tarım arazilerinin manzaralarını en iyi şekilde değerlendiren bir rota. Bu hatta 2 uzun mesafeli rota var. Her ikisi de Fırat Nehri’nin Karakaya Barajı bölümünü 2 bin 30 metre uzunluğundaki Fırat Demiryolu Köprüsü üzerinden geçiyor. En güzel manzaraları ilkbahar ve sonbaharda oluyor. Doğu Ekspresi’nde olduğu gibi, yemekli vagon çok lüks değil. Çoğunlukla yolcular trende kendi yiyeceklerin yanlarında getiriyor. Haftada iki kez düzenlenen Van Gölü Ekspresi, Ankara ile Van Gölü’nün batı ucundaki Tatvan arasındaki 26 saatlik sürüyor. Yolculuk 775 mil uzunluğunda. Türkiye’nin en büyük gölü (bin 435 mil karelik bir alanı kapladığı) Van Gölü’nü görüyorsunuz. Ülkenin güneydoğu bölgesini keşfetmek için sıçrama tahtası olan Van şehrine gidin ve Van Gölü’nün başlıca cazibe merkezi olan Ermeni sanat şaheseri Akdamar Kilisesi’ni ziyaret edin. Yolcular, Pullman koltukları, dört kişilik paylaşımlı kuşetli kompartımanları ve iki yataklı özel uyku kompartımanları arasında seçim yapabilirsiniz. Biletler 420 ile bin 590 TL arasında.
Güney Ekspresi: Ankara-Diyarbakır arasında. 653 mil yol kat ediyor. Haftada 5 kez yapılıyor. 22 saatlik bir yolculuk. Aynı rotayı işleyen, ayda bir kalkan ve geziler için duraklar içeren 24 saatlik bir tren daha var. Adı Turistik Diyarbakır Ekspresi. Doğuya doğru giderken Malatya şehrinde ve Yolçatı’nda (Harput Kalesi’ni ziyaret etmek için) ve batıya doğru giderken Kayseri şehrinden geçiyor. Güney Ekspresi koltuk biletleri 355 TL veya iki yataklı özel yataklı kompartıman için bin 525 TL. Turistik Diyarbakır Ekspresi biletleri iki yataklı özel yataklı kompartıman için 8 bin liradan başlıyor.
Sivas-Samsun Demiryolu: Sekiz saatlik bir rota, Türkiye’nin 13. yüzyıl Selçuklu mimarisinin en görkemli örnekleriyle dolu Sivas şehrini, Amisos Hazineleri olarak bilinen altın eserlerin bulunduğu Pontus mezarlarının nihayet yeni Samsun Müzesi’nde sergilendiği Karadeniz limanı Samsun’a bağlıyor. Her iki yönde de haftada üç kez çalışan tren, Canik Dağları’nın yanından geçmeden önce çiftliklerle dolu tepeleri tembelce geçiyor. Yeşilırmak Nehri boyunca uzanan Osmanlı evlerini izleyen Pontus krallarının mezarlarıyla çukurlaşmış bir uçurumun olduğu Amasya’da mola verin. Biletler 275 TL. (Bu makale National Geographic Traveller (UK) tarafından hazırlanmıştır.)