Japonların 400 yıllık hikaye anlatma geleneği Rakugo, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100. Yıldönümü için özel olarak Atlas 1948’de sahneleniyor.
Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. Yılı kapsamında gerçekleşen sanat buluşmalarına The Japan Foundation ve Komedi Kulüp iş birliğinin bu etkinliği İstanbul’da ‘mizah’ temasını odağına alacak… Etkinlikte üç farklı Rakugo performansının yanı sıra Sarp Apak’ın moderatörlüğü ve komedi gösterisi eşliğinde hayat buluyor.

Japonya’nın yüzyıllara dayanan geleneksel hikaye anlatma sanatı Rakugo, Chiba Ticaret Üniversitesi Profesörü Halit Mızıraklı, Kanagawa Üniversitesi Profesörü Kimie Oshima ve Rakugo Performans Sanatçısı Shinoharu Tatekawa’nın katılımıyla gerçekleşiyor. Mizahın modern toplumdaki yerine sıra dışı bir bakış sunacak ve Japonya-Türkiye ilişkilerinin 100 yıllık dostluğuna ışık tutacak diyalog platformu, kültürel değişimde komedinin rolüne değinirken toplumlar arasındaki güven inşasına da dikkat çekip iki ülkenin zengin mizah geleneklerinin evrimini yansıtacak. 3 Kasım’da yapılacak etkinliğin satış geliri de LÖSEV’e bağışlanacak. Etkinlik biletlerine biletlerine https://mobilet.com/tr/event/turk-japon-dostlugu-rakugo-ve-komedi-37297/ adresinden ulaşmak mümkün.
Rakugo Nedir?
Rakugo, Japonya’nın yüzyıllara dayanan geleneksel hikaye anlatma sanatıdır. 17. yüzyıldan itibaren gelişen bu performans sanatı, genellikle sahnede tek başına oturan bir sanatçının (rakugoka) mizahi ve dramatik hikayeler anlattığı bir formatta sunulur. Sanatçı sadece bir yelpaze (sensu) ve bez (tenugui) kullanarak, farklı karakterleri canlandırır ve izleyiciye eğlenceli bir şekilde hayat dersleri sunar. Genellikle günlük yaşamdan kesitler, komik diyaloglar ve sürpriz sonlarla zenginleştirilen Rakugo, Japon kültüründe mizahın önemli bir parçası olarak öne çıkar.