13 Haziran 2025 Cuma
Ana SayfaKültür-SanatKitapçı mı? Müze mi? Galeri mi?

Kitapçı mı? Müze mi? Galeri mi?

Kitaplar; aşkları, tutkuları, başka ülkeleri, uhrevi alemleri, tarihi, eğitimi, kısaca dünyamızı yaşantımızı anlatan zihnimizde yeni ufuklar açan kapılardır.

Cahit Akyol

Kimileri ufacık dükkânlarda, kimileri kitapçılarda, kimileri de sahaflarda kimileri de mağazalarda şık dekorlar içinde satılır. Biz sizler için dünyanın dört bir yanındaki en çarpıcı kitapçıları araştırdık. Kitapçı olduklarına bin şahit gerektiren görkemli kitapçıları seçtik. Kapından içeriye girdiğinizde “Sahi ben kitapçıya mı? Geldim. Burası Müze mi? Sanat eseri mi?” diye soracağınız kitapçıları bulduk. Mekanın içinde dolaşırken raflardaki binlerce kitabın yanı sıra duyularınızı uyandıracak ve yaratıcılığınızı harekete geçirecek muhteşem eşyalar ve dekorları olan yerleri seçtik. İşte kitapçı olduğuna inanmayacağınız görünce sizisizden alacak beş ünlü kitapçı.

Giunti Odeon Libreria e Sinema – Floransa, İtalya: Floransa’nın Piazza Strozzi’sindeki Art Nouveau tarzındaki Giunti Odeon sineması 1920’lerden beri var. Mekan, duvar halıları, sütunları, kubbeli tavanı ve çeşmeleri ile çok orijinal. Bir süre kapalı kaldı. 2023’te yeniden açıldı. Saygın Floransa yayınevi Giunti ziyaretçilerin film izlemek veya iyi bir kitabın tadını çıkarmak için altın kaplamalı kutu şeklindeki koltuklarından birinde rahatlayabilmeleri için dekore edildi. Çok katlı bir salon, festivaller ve konferanslar da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ve ulusal film etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Floransa’nın dünyaca ünlü sanat kentinde atölye haline geldi.

Boekhandel Dominicanen – Maastricht, Hollanda: Bu ortaçağ kitapçısı, Hollanda’nın Maastricht şehrinde. Mutlaka görmeniz gereken bir mekan. 12’nci yüzyıldan kalma Gotik tarzda bir katedralin içinde. Sıradan bir kitapçı değil. Kilisenin tonozlu tavanında, Thomas Aquinas’ın 1337’de çizdiği ve Hollanda’daki en eski kilise duvar resmi olan fresk de dahil olmak üzere yüzyıllardır var olan freskler var. Birçok dilde başlıklar sunan Boekhandel Dominicanen’de ayrıca bir kafe, haç şeklinde ortak bir masa ve tartışmalara, performanslara ve derslere ev sahipliği yapan bir mekan.

El Ateneo Grand Splendid – Buenos Aires, Arjantin: Freskli tavanı, dramatik kırmızı perdeli arka planı ve kahve sıcak çikolata servis eden bir kafesi var. 1919’da inşa edilen eski tarihi tiyatro, 1929’da sinema salonu olmadan önce sahnesinde tango dansçılarına ev sahipliği yapıyordu. Binada hala aşağıda insanları izlemek için balkonlu localar var. Bugün kitap rafları orkestra ve asma kat bölümlerinde  sergileniyor.  Kitapçı, incelemek için mükemmel bir yer. Ateneo Grand Splendid birçok rekora imza atıyor: İngiliz gazetesi The Guardian tarafından dünyanın en iyi ikinci kitapçısı seçildi ve Amerikan National Geographic dergisi onu en güzeli olarak vurguladı. 4 Aralık 2000’de açıldı. Bina, orijinal korkulukları, bozulmamış dekorasyonu ve 20 metre çapındaki fresklerle dolu görkemli kubbesiyle, 20. yüzyılın başlarındaki Grand Splendid tiyatrosunun eski ihtişamını ve zarafetini koruyor. Kadife perdenin kısmen açık olduğu eski sahnede sizi elinizde kitapla oturmaya davet eden bir bar var. Ayrıca ana odanın her iki yanında yer alan koltuklardan faydalanabilir veya küçük okuma odası işlevi gören özel koltuklarda kitap okuyabilirsiniz. Tiyatro 80’li yılların sonunda faaliyetini durdursa da sinema 1999 yılına kadar ayakta kaldı. Birkaç ay kapalı kaldıktan sonra 3 milyon dolarlık bir yatırımla bugün bildiğimiz kitapçıya dönüştürüldü.

Livraria Lello – Porto, Portekiz: Bazıları JK Rowling’in 1990’ların başında ilk Harry Potter romanını yazarken bu Portekizli kitapçıdan ilham aldığı iddia ediliyor. O zamanlar Porto’da yaşıyordu. Büyük ihtimalle büyüleyici Livraria Lello’yu ziyaret etti. Kitapçı, 1881’den beri var olan Portekiz’deki en eski kitapçılardan birisi. Gotik Uyanış ve Art Nouveau mimarisinin unsurlarını sergileyen Livraria Lello, odadan odaya büyüleyen muhteşem vitray pencerelere, kıvrımlı kırmızı bir merdivene ve karmaşık oymalı ahşap raflara ve kafes işçiliğine sahip. 

Dujiangyan Zhongshuge – Chengdu, Çin: 2020’de açıldı. Dujiangyan Zhongshuge her köşesinde aynı derecede büyüleyici. Sichuan eyaletindeki Chengdu’nun batısında bulunan mağazada kavisli kemerler, aynalar ve spiral merdivenler var. Sonuç, zeminden tavana kadar raflar dolusu ciltli ve karton kapaklı kitapların sergilendiği, görünüşte sonsuz bir sergi. Optik illüzyonlu özellikle dikkat çekici ve labirentte kaybolmak kolay. Zhongshuge, ışıkların yansımasını sağlayan aynalı tavanının benzersiz tasarımıyla mağazanın içinde oldukça gerçeküstü bir alan sağlayan bir kitapçı. “Çin’in en güzel kitapçısı” olarak biliniyor. Uluslararası ziyaretçiler arasında bile ziyaret etmek için popüler bir yer haline gelmiş. Kitapseverlerin yanı sıra fotoğraf tutkunlarını da ilgisi çekiyor. Çok büyük bir kitapçı olmasa bile, içinde kaybolduğunuzu hissedebileceğiniz, bir kitap ormanı gibi… 

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin