Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Adalet Ağaoğlu’nun daha önce yeniden baskısı yaptığı “Dar Zamanlar Serisi”nin ardından altı kitabını daha okuyucularla buluşturdu.
Ağaoğlu’nun “yol romanı” denince akla ilk gelen eserlerden olan ve Sarı Mercedes adıyla sinemaya da uyarlanan Fikrimin İnce Gülü kitabı, yazarın Boğaziçi Üniversitesi’ne bıraktığı kişisel arşivini de içeren eleştirel bir basımla yayımlandı. Bununla birlikte “Romantik Bir Viyana Yazı” ve “Üç Beş Kişi” romanlarıyla “Yüksek Gerilim”, “Düşme Korkusu” ve “Hadi Gidelim” adlı öykü kitapları, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl Adalet Ağaoğlu’nun tüm kitaplarının yeniden baskısını gerçekleştireceğini duyuran yayınevi, “Dar Zamanlar” serisini okurlara sunmuştu. Son olarak Ağaoğlu’nun baskısı bulunmayan altı kitabı daha yayınevi aracılığıyla yeniden basıma hazırlandı. Yeniden basılan eserleri kitapçılarda ve çevrim içi platformlarda satışa sunuldu.
Bir Yolculuktan Toplumsal Panoramaya
Arşiv malzemesiyle zenginleştirilmiş yeni eleştirel basımıyla okurla buluşan Fikrimin İnce Gülü, Adalet Ağaoğlu’nun Türk edebiyatında “yol romanı” denince akla ilk gelen eserlerden olması ve sinema filmiyle de izleyen herkeste kalıcı izler bırakması açısından ayrı bir değere sahip. Bir Türk işçisi olarak Almanya’ya giden Bayram’ın Mercedes marka arabası “Balkız” ile kurduğu çılgın ama anlam yüklü ilişkisi üzerine kurgulanan kitapta; geçmişle hesaplaşmalar, gurbetçi olmanın zorlukları ve 1970’li yılların Türkiye’sine dair keskin gözlemler iç içe aktarılıyor. Yazar; dönemin sosyal, ekonomik ve kültürel yansımalarını ironi, bilinç akışı ve geriye dönüş gibi modern roman tekniklerini ustalıkla kullanarak canlı bir panoramaya dönüştürüyor. Böylece okur, Bayram’ın iç dünyasında gezinirken Türkiye’nin toplumsal gerçeklerine de ayna tutan bir hikâyeye tanıklık ediyor.
Bizim Vefa Borcu Ve Gurur
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Berat Açıl, yazarın üniversiteyle olan bağının ve yazarın kendileri için taşıdığı önemin belirtiyor. Açıl, “Adalet Ağaoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ni her zaman çok sevdi ve bize hem kütüphanesini hem de kişisel arşivini bağışlayarak büyük bir miras bıraktı. Onun 28 kitaptan oluşan eserlerini yeniden basmak, bizim açımızdan hem bir vefa borcu hem de büyük bir gurur vesilesi. Yazarın eserlerinin akademik bir yayınevinden yayımlanmasının sorumluluğunu taşıyoruz ve yayınevinin akademik donanımını da yansıtan nitelikli edisyonlar hazırlıyoruz. Bugüne kadarki tüm baskıları karşılaştırıp en iyi metinleri okura sunmak için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Ağaoğlu’nun özel üslubunu ve yazım tercihlerini de koruyarak yazarın hassasiyetlerini gözetiyoruz” dedi.

Kişisel Arşivi de Kullanıldı
Fikrimin İnce Gülü eserinin yayıma hazırlanma sürecini de aktaran Açıl, “Yazarın kişisel arşivini kullanarak romanın mecralar arası dolaşımını gözler önüne seren eleştirel bir basım hazırladık. Böylece Fikrimin İnce Gülü ilk defa eleştirel basım şeklinde yayımlandı. Farklı disiplinlerden okuyucuların çalışmalarına katkı sunmak için de son yayımladığımız altı kitabın tamamına dizin ekledik. Ağaoğlu’nun eserleri için benzer çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye açıklama yaptı.