29 Nisan 2026 Çarşamba
Ana SayfaHaberGülümseyen Medusa Amasra’da

Gülümseyen Medusa Amasra’da

“Gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar” olarak bilinen Yunanlı Tanrıça Medusa’nın ilk kez görülen gülümseyen figürü Amasra’daki kazılarda ortaya çıktı.

Faik KAPTAN

Bartın Üniversitesi Arkeoloji ve Araştırma Merkezi tarafından bir süre önce başlatılan kazılar sonucunda birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarken bir Medusa figürü de bulundu. Medusa bir tanrıça kızı. Üç kız kardeşten birisi. Yalnız ölümlü olduğu için tanrılar tarafından bir an önce ortadan kaldırılması planblanıyor. Ancak Medusa çok güzel bir kız. Sarayda ortalıkta gezinirken ünlü tanrıça Athena’nın kocası bunu görünce ona abayı yakıyor. Athena kızıyor ve kıskanıyor. Medusa’yı yakalatıp onun başını yılan başlı yapıyor. Kocasına da yaklaşmaması için baktığı kişileri taşa çevirten bir özellik veriyor. Kıskanç bir kadın tanrıçanın intikamı sonrası bizim Medusa çatık kaşlı ve gözüne baktıklarını taşa çeviren bir canavar haline dönüşüyor.                                                  
İlk Kez Gülümseyen Medusa

Amasra’da bulunan Yılan Başlı Medusa’nın yüzü niçin gülümsüyor? Kazı başkanı, Bartın Üniversitesi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Bağdatlı’da 9 metre yüksekliğindeki sütunların üzerine konumlandırılan tavan kasetlerinin üzerinde Yunan mitolojisinde “gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar” olarak bilinen Medusa’nın ender görülen gülümseyen figürüne rastlanılmasının da özel bir durum olduğunu dile getiriyor.
Bu arada bölgede Medusa’nın bu figüründen çok kısa bir süre önce de kazı sonucunda Su Perisi Heykeli (Nymphe) bulundu. Bu heykel şu anda Amasra Müzesinde. Bu arada Medusa’da her halde aynı müzeye gidecek. Medusa’nın gözlerine artık rahatlıkla bakılabilir. Çünkü o huzur ve güzellik kendi Amasra’da bulundu ve gülümsüyor. Bu güzel Arkeolojik çalışmayı bizlere aktaran Bartınlı Gazeteci kardeşlerime de çok teşekkür ediyorum. Gördüğünüz fotoğrafı da “Bartın Haber” adlı yayın organından aldım. Ne de olsa hemşerileriyim. Abilerini affederler.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar