5 Ekim 2024 Cumartesi
Ana SayfaDestinasyonKocası Frengi Oldu Benim Afrikam Doğdu

Kocası Frengi Oldu Benim Afrikam Doğdu

Destinasyon konumuz, Kenya’nın başkenti Nairobi’nin yakınındaki bir müze. Burası, Danimarkalı kadın yazar Karen Bliexen’in 1914-1931 yılları arasında yaşadığı ev. Şimdi ise müze olarak kullanılıyor. Kenya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken bir müze.

Cahit Akyol

Yedi Oscar ödüllü “Out Of Africa” filminin Danimarkalı kadın yazar Karen Bliexen’in Nairobi’deki yaşamını anlatan kitabından sinemaya uyarlanan bir film olduğunu hepimiz biliyoruz. Yazarın bu çarpıcı kitabı 1985 yılında film haline getirildi ve dünyanın birçok ülkesinde kapalı gişe oynadı. Film ülkemizde de gösterildi. Film, yazarın 17 yıl boyunca yaşadığı evde çekilmişti. Filmin çekildiği bu ev şimdi bir müze olarak turistleri ağırlıyor. Biz de yazarın hüzün dolu günlerini geçirdiği bu eve gittik ve evi gezdik. İşte Karen Bliexen’in sırları.

Karen Blixen,1885 yılında Danimarka’da doğdu. Başarılı bir yazar ve ressamdı. 1913 yılında ülkesinden kalkıp kuzeni Baron Bror Blixen ile evlenmek için Kenya’ya geldi. Onların ki bir aşk hikâyesi değil tamamıyla mantık evliği, iş evliliği oldu. Karen’in parası, Bror’un unvanı vardı. Bu nedenle evlenip Kenya’nın başkenti Nairobi’ye 10 kilometre uzakta bir çiftlik evi aldılar. Burada hayvancılıkla uğraşmayı planladılar. Ancak kahve ticaretinin iyi kazanç sağladığını görünce kahve çiftliği kurdular. Tarım makinelerini satın alıp ise başladılar. 700 Kenyalı yerliye de istihdam sağladılar. Koca Baron Bror’un av tutkusu vardı. Bu nedenle çiftlikten epey uzak kalıp ava giderdi. Karen çiftliğin yönetimi eline aldı.

Etrafta yardımseverliği ile çok sevilen genç kadın çiftliğinde çalıştırdığı Kikuru kabilesinin çocuklarına okuma yazma öğretti. İlerleyen zamanlarda, ülkedeki kuraklık ve kahve ticaretindeki rekabetten ötürü çiftlikte işler ters gitti. Karen büyük bir hayal kırıklığı ile işi bitirmek zorunda kaldı.

EVLİLİĞİ FRENGİ YIKTI

1915 yılında Karen’e çapkın kocasından frengi bulaştı. Zaten işleri ters giden talihsiz kadın, bu kez de hastalık ile uğraştı. Danimarka’ya dönmek zorunda kaldı. Uzun süren tedavisi sürdü. 1916’da Nairobi’ye dönerken ailesinin aldığı para ile burada ikinci bir kahve çiftliği satın aldı. Bu arada kocası ile anlaşmazlıkları başladı. 11 yıllık evliliğini bitirdi. Kocasını bulaştırdığı frenginin evliğinin yıkılmasına neden olduğunu anlattı dostlarına. Karen Blixen boşandıktan sonra kahve çiftliklerini kardeşinin yardımı ile işletmeye devam etti. Ancak kahve çiftlikleri, başta ekonomik kriz sonra da yönetenlerin işi çok iyi bilmemeleri nedenlerinden zarar etmeye başladı. Karen Blixen, bu arada Denys Fintch Hatton adlı bir adam ile ilişki yaşadı. Zamanla işleri de kötü gitti aşkı da.

18 yıl sonra kahve çiftliklerini kapatarak, 1931 yılında ülkesine döndü. Danimarka da Afrika’nın büyüsünden aldığı ilhamla kitaplar yazmaya ve resimler yapmaya başladı. İçlerinde Out of Africa’nın da olduğu 9 kitap yazdı. Danimarka’da yazarlık kariyerinin üst seviyelere çıktı. Çok sigara içmesinden dolayı da akciğer kanseri oldu.1962 yılında da 77 yaşında öldü.

EVİNİ MÜZE YAPTILAR

Karen Bliexen ölünce Kenya Nairobi’deki Karen bölgesindeki evi ortada kaldı. Eve kimse bakmaz oldu. Bu arada Nairobi’de yaşayan bir grup Danimarkalı, durumu Danimarka devletine bildirildi. 1980 yılların başında Karen Bliexen’in yaşadığı evin, tarihsel geçmişini korumak amacıyla bir müzeye dönüştürülmesi kararı alındı. Bakım yapılmaya başlandı. Ev, 1985 yılında halka açık müze haline getirildi. Bliexen’in hem doğumunun 100’üncü yılı hem de “Benim Afrikam” filminin gösterime girdiği tarih olan 1985 yılında müzenin kapıları halka açıldı. Böylece de 1900’lü yılların başındaki ev Kenya’da yeni bir turizm merkezi olarak ortaya çıktı.

Kenya’ya giden her turistin mutlaka uğradığı müze evin bahçesi yemyeşil. Evin çok görkemli. Bahçesinde çiftlikten kalan bazı tarım aletleri var. Bunların üzerine çıkıp poz vermek serbest ancak evin içinden bir kare bile fotoğraf çekmek yasak. Evin içindeki tüm eşyalar olduğu gibi korunmuş. Mobilyalar, yerdeki aslan postları, yatak odası takımı, servise hazır olan yemek masası çalışma masaları mutfak malzemeleri halen günümüzde kullanılıyormuş gibi hazır tutuluyor. Ayrıca yazarın yaptığı resimlerden bazıları, resimlerle hayat hikâyesi ve müthiş bir kitaplığı var. Ayrıca film çekimleri sırasında Merly Streep ve Robert Redford’un giydiği kıyafetler de sergileniyor.

Benim Afrikam kitabında ne var?

Sydney Pollack tarafından sinemaya uyarlanan, Robert Redford ve Meryl Streep’in başrollerini oynadığı ve 1985’de 7 dalda Akademi Ödülü alan “Out of Afrika” kitabının yazarı Karen Blixen, o dönemde kadınların kitap yazması pek hoş karşılanmadığından kitaplarını Isak Dinesen adıyla yayımlandı. Karen Bliexen kitabında, başarısız giden ve boşanma ile sonuçlanan evliliği ile sevgilisi Denys Finch Hatton’la yaşadığı trajik ilişki anlattı. Yazar, diğer yandan da kahve üretimi çabalarının hüzünlü sonu ile İngiliz koloni dönemi yaşantısından kesitler sundu. Hayvancılıkla zengin olma düşüncesi ile başlayan Afrika macerasının, hem duygusal hem de ticari anlamda trajik bir sonla noktalanmasını dile getirdi. Kitabı birçok dile çevrildi ve yazarını dünya çapında bir üne kavuştu.  Evet, Karen Bliexen’in hüzünlü yaşamını geçirdiği dünyaca ünlü müze evin öyküsü bu. İlginç mi? Çok ilginç… Ama Kenya destinasyonunda tabii ki çok gezip görülecek yerler var. Nereleri mi? İşte listesi;

Görmeden dönmeyin

Massailer: Kenya’da modern yaşamın yanı sıra 73 yerel kabile yaşamlarını hâlâ geleneksel tarzlarda sürdürüyor. Bunlardan en meşhurları Massailer. Üzerlerindeki suka denilen kırmızı ince battaniyeleri, ellerinden ince sopaları var. Ayaklarında ise eski araba lastiklerinden yapılmış terlikleri ile dolaşıyorlar. Siz fotoğraflarını çekmeye başlayınca da oldukları yerde zıp, zıp zıplıyorlar. Massailer Kenya için çok çarpıcı figürler. Kenya’nın güneybatısında Tanzanya sınırı boyunca yaşıyorlar.

Seregeti Parkı: Kenya da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biri de safari. Tabii ki safari denince akla Kenya’nın en çok bilinen ulusal rezervi Serengeti Parkı geliyor.

Timsah Çiftliği: Mombasa’da irili ufaklı 15 bin timsahı içinde barındıran dünyanın en büyük timsah çiftliği var. Buranın simgesi ‘Big Dady’ adında 100 yaşında ve bir ton ağırlığında, beş kişinin katili dev bir timsah. Çiftlik kente 45 dakika uzaklıkta. Yemyeşil bir alanın içinde timsahlar onlarca havuzun içinde…

Zürafa merkezi: Afrika Nesli Tehlike Altındaki Yaban Hayatı Fonu (AFEW) tarafından yönetiliyor. İçinde nadir bulunan Rothschild cinsi zürafalar var. Nairobi’ye 16 kilometre uzaklıkta, Zürafalar burada koruma altında. Nairobi’deki gözde cazibe merkezlerimnden.0 En ilginç bölüm ise turistlerin zürafalarla yüz yüze gelebilecekleri yükseltilmiş besleme platformu. Çünkü siz buraya çıkıp balkona yaklaşan zürafalara yemek veriyor başını okşuyor. Cesaretiniz var ise dudaklarınızı uzatıp onları ıslak dudaklarından öpebiliyorsunuz.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et