Kentin turizm potansiyelinin artırılması ve sektörün karşılaştığı zorluklara çözüm amacı ile kurulan İstanbul Turizm Platformu Direktörü Dr. Şengül Altan Arslan, platform olarak yaptıklarını ve yapacaklarını turizmmuhabiri.com’a anlattı.

2022 yılından beri platformunun yöneticisi olan Dr. Şengül Altan Arslan sözlerini şöyle sürdürdü; “Turizm sektörünün sorunlarına demokratik katılım ve ortak akıl ile yaklaşarak, kalıcı çözüm stratejileri geliştiriyoruz. Turizm sektöründen gelen talepleri platform aklıyla birleştirip uygulanabilir bir proje haline getiriyoruz. Hedefimiz İstanbul turizminin çeşitlendirilmesi ve gelen turist sayısını arttırmak” diye başladı. Dr. Şengül Altan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle;
Platform Çok Değerli: “İstanbul Turizm Platformunun sektörden yaklaşık 500 üyesi var. Üyelerimiz arasında acentelerin, otellerin, kültür sanat kurumlarının, İTO’dan, Odalar Borsalar Birliği’nden, çeşitli vakıflardan temsilci ve spor insanları var. İstanbul Turizm Platformu olarak sektörün tüm bileşenlerini aynı masada buluşturuyoruz. Sektör temsilcilerin projeleri ve taleplerini dinleyip sektördeki o büyük ekiple birlikte yürümek isteyenlerin önünü açıyoruz. Mümkün olduğu kadar birikimlerinden yararlanmaya çalışıyoruz. O yüzden de bu platformu çok değerli buluyorum, önemsiyorum. Çünkü farklı görüş ve düşüncedeki üyelerin aynı masa etrafında toplanması çok önemli. Sektör bize projelerle de geliyor, taleplerle de… Platformun görevi, idarenin işlerine karışmak değil, sektör taleplerini platform aklıyla birleştirip uygulanabilir bir proje haline getirip idareye sunmak ve takipçisi olmak.

Turistin de Gelirin de Artması Lazım: İstanbul dünyanın incisi bir metropol. Ancak turizmde hak ettiği yerde değil. Çok daha fazla turistin gelmesi, turistin de daha fazla para bırakması lazım. Tabii ki turizm sektörü bu konuya odaklı ama dolaylı olarak da belediyelerinde turizm ile alakaları büyük. Neden derseniz? Turistin keyif alıp birçok kez yeniden gelmesi için alt yapının, çevrenin, temizliğin, ulaşımın, kısaca kentin yaşanılabilir olması çok önemli. Biz bu konulara platform olarak, belediyeler ile birlikte projeler üretilmesi konusuna eğiliyoruz. Kentin tercih edilebilmesi için kültür varlıklarının korunup yenileme çalışmaların başlatılması için çalışmalar yapıyoruz. O projeleri de belediyede savunuyoruz.
Köyler Gastronomi Rotası: Gastronomi odaklı seyahat eden bir kitle var ve gelir seviyeleri de oldukça yüksek. Yakın bir zamanlarda ülkemizdeki bazı işletmelerin Michelin Yıldızı almalarını ben çok önemsiyorum. Bu yıldızlar çok önemli. Gastronomi turizmi kongre turizmi gibi yüksek harcama eğilimi gösteren bir alan. Bu ülkemize gelen turistin kalış sürecini uzatacağına inanıyorum. Bu arada biz bir proje oluşturduk. Köylerin gastronomi rotası yapılması projesi. İstanbul’un kuzeyinde bulunan 4 köyü pilot bölge olarak seçtik. Belirlenen köyler Gümüşdere, Kumköy, Rumeli Feneri ve Demirciköy. Bu köylerin turizme kazandırmak için çalışmalara başladık. Buraları hem gastronomi hem de konaklama hizmeti verecek. İBB Tarım Daire Başkanlığı, Çevre Başkanlığı ve Sarıyer Belediye Başkanlığı ile birlikte hazırlanan bir proje bu. Köylüler, tarımla uğraşıp ürünler yetiştiriyor. Bu ürünler hem ‘Tarladan Sofralara’ projesi için konserve yapılıyor, hem de köylere gelen turistlere yemek olarak servis edilecek. İstanbul için değişik gastronomi bir rotası yaratılmış oldu. Çünkü kent içinde yeni rotalara ihtiyacımız var. Turisti “Tarihi Yarımada dışına çıkartıp kentin diğer yerlerin de göstermemiz lazım.

Deneyimler Kente Yayılmalı İstanbul’da İtalya, Barselona gibi kentlerdeki gibi deneyimler birçok noktaya yayılmalı. İstanbul büyük bir hazine biz bu hazineni üzerinde oturuyoruz. Bu nedenle İstanbul gelenlerin aklında kalsın istiyoruz. Deneyimleri de bu nedenle kente yaymaya çalışıyoruz. Örneğin Adalar’a gelen turistlerin çok fazla yapabilecekleri aktivite yok. Adalar’da turistler denizle orman arasına sıkışıyor. Turisti Adalar’a yaymak gerekiyordu. İstanbul Rehberler Odası bize bir teklifle bulundu. İl Turizm Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Kültür Varlıkları ve Adalar Belediyesi ile birlikte bisiklet, yürüyüş parkurları ve endemik turlar yapmaları için rotalar oluşturduk. Bunu da hayata geçirdik. Aynı şekilde Tarihi Yarımada Ulaşım Planını da; TÜROB, TÜRSAB, Fatih Belediyesi, İBB’nin Ulaşım, Altyapı, Kültür Daire Başkanlıkları ile birlikte yürütüyoruz. Tersane İstanbul, İstanbul Modern Karaköy’e taşındı, Galataport yepyeni rotalar. Turisti Anadolu yakasına da götürmek bir diğer hedefimiz. Yedikule Surları açıldı. Kentte her köşede bir hikaye yaratılabilir. Yedikule, Kadıköy ve Moda’ya olan dokunuşlarımız büyük ilgi gördü. Mesela gastronomi eylem planları hazırlanıyor. Bir bölgede kaç restoran, kaç esnaf lokantası, kaç köfteci olmalı bunların belirlenmesi lazım. Dünya Turizm Örgütü’nün 2030 dünya turizm eğilimlerini dikkate alarak, İstanbul’un turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için stratejik çalışmaları hızlandırdık. Bizde projeler çok…