“Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” başlıklı üç günlük Uluslararası Kars Konferansı ve tanıtım etkinlikleri düzenlendi.
Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki konferansta konuşan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz da, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz “Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lazım. Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda ‘bu listeye girin’ diye kapınızı çalmazlar. Bu nedenle küsmek ya da kenara çekilmek değil; kapıları sonuna kadar zorlamak lazım” dedi.
Kültürel mirasın bozulmadan korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oğuz şunları söyledi: “Bunlardan birini turistikasyon dediğimiz konu oluşturuyor. Bu da turist ne olsa beğenir, nasıl olsa gelir diyerek ürünün özünü bozulmasına yol açıyor. Ticarifikasyon dediğimiz konu ise üründe nasıl olsa talep çok diyerek maliyetiyle sunumu arasındaki dengenin bozulup aşırı ticaretleşmeye gidilmesini anlatıyor. Folklorizasyon dediğimiz konu temelde yapılan işin kuşaktan kuşağa aktarılan folklor dediğimiz alanın dışında gerçekleşip bu alanın akışını bozmayı içeriyor. Turist ve ticaretin farklı formlarda kendilerini yenilemeleri önlenmemeli. Çünkü yerel halk bundan mutlu olmayacağı gibi ona turizm faaliyetinden bir pay da düşmezse turizm faaliyetinin yanında değil karşısında yer alır. Bu da sürdürülebilir bir turizm olmuyor bu yüzden turizmin sürdürülebilirliği için bu hassasiyetlerin taşıması gerekiyor.”