13 Haziran 2025 Cuma
Ana SayfaKültür-SanatHikâye Armağanı Bahadır’ın

Hikâye Armağanı Bahadır’ın

Usta yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykü yazarına verilen “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı kazanan kişi belli oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti, Kültür Yayınları ve Türkiye İş Bankası’nın iş birliğiyle bu yıl 71.’si düzenlenen yarışmada, Burçe Bahadır’ın “Şimdi Dönecek Dünya” adlı kitabı ödüle layık görüldü.

Prof. Dr. Nazan Aksoy, Prof. Seval Şahin, Cemil Kavukçu, İhsan Yılmaz, Faruk Duman, Darüşşafaka Cemiyeti Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali’den oluşan Seçici Kurul 71. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı; genç kızlıktan yaşlılığa, taşrada ve büyükşehirde kadınlığın farklı hallerini samimi, yaratıcı ve kendine has üslubuyla anlatan Burçe Bahadır’ın “Şimdi Dönecek Dünya”adlı kitabına vermeyi kararlaştırdı.

145 Eser Arasından

71. Sait Faik Hikâye Armağanı ve Doğan Hızlan Özel Ödülü için Emrah Kolukısa’nın koordinatörlüğünde, Seray Şahinler Demir, Eray Ak ve Ali Bulunmaz’dan oluşan ön jürinin değerlendirmesi sonucu 145 kitap arasından kısa liste oluşturdu ve nihai

jüri değerlendirmesine sunuldu. Kısa liste alfabetik sırayla şu eserlerden oluştu: Abdullah Bey(Merih Günay), Ev Öldü Ben Ağaçları Seyrettim (MustafaOrman),Hadiseler Cereyan Ederken(Elif Derviş),Kırık Rahvan(Semih Öztürk),Onca Günah Varken(İlay Bilgili),Öteki Hayvanlar(Derya Sönmez), Sınır(Kerem Işık), Soğan Doğradığın Çıplak Eller(Pınar İlkiz),Şehri Terk Eden(Hakan Sarıpolat),Şimdi Dönecek Dünya(Burçe Bahadır) ve Yanımda Kal(Eylem Ata). Bu yıl ayrıca, Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Onursal Jüri Başkanı Doğan Hızlan adına ilk defa ödül verildi. Seçici Kurul; Derya Sönmez’in kendi dilini bulmuş, sağlam bir kurgu ile üslubu birleştirmiş bir eser olarak değerlendirdiği “Öteki Hayvanlar” adlı kitabın da özel ödülü almasına karar verdi.  

Burçe Bahadır kimdir? 1973 yılında Ankara’da doğdu Burçe Bahadır, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu.  Pek çok belgesel projesinde metin yazarı, yapımcı ve yönetmen olarak görev aldı. 2008 yılında “Modern Zamanlar” radyo-belgesel programıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri jürisince övgüye değer bulundu. 2016 tarihli “Refakatçi” adlı televizyon-belgesel programı ise TGC Sedat Simavi En İyi Televizyon Belgeseli Ödülü’ne ve 12. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda belgesel kategorisinde Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. 2014 yılında Ölü Kadınlar Memleketi , 2022’de Deliliğe Zarif Bir Giriş ve 2024’te Şimdi Dönecek Dünya adlı kitapları yayımlandı. Deliliğe Zarif Bir Giriş kitabıyla 33. Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. Öyküleri Sözcükler, Edebiyat Haber, Öykü Gazetesi, altZine ve İshak Edebiyat dergilerinde yer aldı.

Derya Sönmez kimdir? 1980 yılında Ayvalık’ta doğan Derya Sönmez, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Öyküleri Acı Harita(Eve Doğru Bir Bakış), Yaz Öyküleri, Şiir ve Öykülerde Ayvalıkseçkilerinde ve çeşitli edebiyat dergilerinde yer aldı. 2021’de yayımlanan ilk öykü kitabı Sırça Kanatlar), Antalya Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen En İyi İlk Öykü Kitabı Ödülü’ne ve Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne layık görüldü.

Sait Faik Hikâye Armağanı

1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı veriyor.

Edebiyat dünyamızın en önemli ödüllerinden biri olan Armağan, 2012’den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlendi. 2025 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Kültür Yayınları’nın yanı sıra Türkiye İş Bankası’nın da iş birliğiyle verilmeye başlandı. İş Bankası Kültür Yayınları’nın Darüşşafaka’ya bağışı sürüyor. Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinin telifi 2011 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın uhdesine geçti. 1 Ocak 2025 tarihinde ise telif hakları serbest kaldı. Kültür Yayınları, bu tarihten sonra da Türk edebiyatının köşe taşlarından Abasıyanık’ın anısına saygı amacıyla, kitaplarından elde edilecek gelirden, yazarın vasiyetine uygun bir biçimde Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapmayı sürdürüyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Çok Okunan

Son Yorumlar

Habil Tangören Açık Malezya’yı Keşfedin
habil tangören Açık Kish Adası Basra’nın İncisi…

Turizm Muhabiri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin