Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen, usta yazarımız Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın ödül töreni yapıldı. Bu yılki Armağan’ın sahibi Burçe Bahadır edebiyat ve kültür-sanat dünyasından konukların katıldığı törende ödülünü aldı
“Şimdi Dönecek Dünya” adlı kitabıyla ödüle layık görülen Burçe Bahadır’a ödülünü, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Seçici Kurul Üyesi Adnan Bali ile Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç takdim etti. Bu arada Armağanı’nın Onursal Jüri Başkanı Doğan Hızlan adına bu yıl ilk defa verilen Doğan Hızlan Özel Ödülü de bu törende “Öteki Hayvanlar” isimli kitabı ile Derya Sönmez’e verildi.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve 71. Sait Faik Hikâye Armağanı Seçici Kurulu Üyesi Adnan Bali, törende yaptığı konuşmada, uzun yıllardır iş birliği yaptıkları Darüşşafaka Cemiyetiyle birlikte verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sadece bir ödülden ibaret olmadığının altını çizdi. Bu yıl ilk defa Seçici Kurul’da yer almanın heyecanını yaşadığını ve ödüllerin her ikisinin de kadın yazarlarımıza gitmesini çok kıymetli bulduğunu söyleyen Bali, Burçe Bahadır ve Derya Sönmez’i tebrik etti. “Yazmasam deli olacaktım” diyecek kadar edebiyata sevdalı bir yazar için bir araya gelindiğini söyleyen Bali, “Sait Faik Abasıyanık, yüreğinin sesiyle bize daha kim bilir neler anlatacakken, tıpkı Oğuz Atay, Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli gibi aramızdan erken ayrılan bir yazardı” dedi.

Okumanın zevkini almayan insanların neyi kaybettiklerini de bilmediklerini söyleyen Adnan Bali, “Okumayan insan kendi tabirimle bayatlar. Gıdalar nasıl bayatlarsa insan da okumadığında bayatlar çünkü beslenemez ve kendini tekrara geçer. Bunun da farkında olmayabilir. Onun için çok okumalı, çoklu okumalıyız. Hatta kendimizi doğrulamak, çok beğendiğimiz fikirlerimizi defalarca teyit etmek için değil yanlışlanmak için okumalıyız. Okumayla gelen zenginleşmenin bir ifadesi olarak her kitabın her okuyanda her okunduğunda ayrı bir kitaptır. Çünkü hayatta bir yolculuk yapıyorsunuz. O kitaptan aldıklarınız, hayatın değişik dilimlerinde de farklı oluyor” diye konuştu.
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç de konuşmasında, bugüne dek Haldun Taner’den Fakir Baykurt’a, Oktay Akbal’dan Orhan Kemal’e, Bilge Karasu’dan Selim İleri’ye, Tomris Uyar’dan Füruzan’a pek çok değerli yazarın bu ödülle edebiyat yolculuklarını taçlandırdıklarını söyledi.
“Sait Faik, ‘Bir insanı sevmekle başlar her şey’ demişti. Biz de her şeyin bir çocuğu eğitmekle başladığına inanıyoruz. Bu armağan, Darüşşafaka’daki her çocuğumuzun değişen hikâyesine de dokunuyor. Çünkü Sait Faik’in eserlerinin telif gelirleri, yıllar boyunca Darüşşafaka’da eğitim gören öğrencilerimizin aydınlık geleceğine katkıda bulundu” diyen Güleç, bu yıl itibarıyla telif hakları serbest kalmış olmasına rağmen, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın önderliğinde pek çok yayınevinin bu mirası yaşatma kararlılığıyla, eserlerden elde edilen geliri vasiyete uygun biçimde Darüşşafaka Cemiyetine aktarmayı sürdürdüğünü belirtti.